Whiteaway skaffar Sverigelager i Eskilstuna

TPL-aktören Skanlog bygger just nu ut sin anläggning i Eskilstuna med 11 000 kvm. Dit flyttar danska vitvarujätten Whiteaway group, som äger Tretti.se, sitt nya Sverigelager i sommar.

Den danska TPL-aktören Skanlog har fram tills i år haft två lager i Eskilstuna, men lämnar nu lagret i Vilsta och samlar den svenska TPL-verksamheten i fastigheten på Bolindervägen, som byggs ut med 11 000 kvm för att få plats med en “ny stor vitvarukund”.

Av ett pressmeddelande framgår att kunden är Whiteaway group, som driver flera butiks- och e-handelssajter inom vitvaror i Norden, bland annat Whiteaway, Enemo.se, Tretti.se och Skousen.

– Från Eskilstuna ligger vi nära Stockholm, där vi har en stor andel av våra kunder, och vi kan nå större delen av norra, södra och västra Sverige med leveranser nästa dag. Dessutom kan vi dra nytta av den svenska järnvägen, som redan har en linje etablerad vid lagret i Eskilstuna, säger Whiteaways logistikchef Niels Katholm till ekuriren.

Skanlogs befintliga lagerbyggnad på Bolindervägen i Eskilstuna, där Whiteaway nu flyttar sin logistik. Foto DS Flexhal

Hittills har de svenska kunderna på Whiteaway.se, Enemo.se och Tretti.se servats från Danmark, sedan Trettis lager i Jordbro lades ned efter uppköpet 2016. Men enligt Whiteaway finns det planer på att etablera upp emot 50 nya Tretti-butiker i Sverige under de kommande åren. Bolaget öppnade sina fyra första fysiska Tretti-butiker i Sverige i början av 2020, där nu bara en av butikerna finns kvar – den i Malmö, och orsaken till att man nu skaffar Sverigelager är dock främst att man vill kunna erbjuda nästa dag-leveranser på den svenska marknaden. Lagret blir 12 000 kvadratmeter stort och ska vara klart för bruk redan i juni.

Whiteaway och Skanlog samarbetar sedan tidigare kring logistiken i Danmark, ett avtal som nyligen förlängdes med tre år. Efter ett starkt tillväxtår 2020, där Whitaway-koncernen ökade till en omsättning på 2,4 miljarder danska kronor (närmare 3,3 miljarder SEK), läggs ett Sverigelager till på kartan. Omkring 50 personer kommer att arbeta på lagret i Eskilstuna med Whiteaways logistik.