Snusbolaget inleder automationsresa med E-motions

Snuskoncernen Haypp Group, med snussajter som Snusbolaget.se, Snushjem.no och Haypp.com, växer snabbt och nu startar man ett automationssamarbete med svenska E-motions Europe AB. Till en början ska koncernens nya Oslolager på 2 400 kvm automatiseras. “Det blir väldigt likt upplägget i Stockholm men med lite mer modern teknik” säger Jonas Kolehmainen, logistikchef på Haypp Group.

Snus på nätet växer och pandemin har självklart bidragit till tillväxten. 2020 hade koncernen en omsättning på 1,8 miljarder SEK. Den norska försäljningen har vuxit 300–400 procent det senaste året, enligt Jonas Kolehmainen.

– Jag tror att försäljningen har fått en kick av pandemin, med nedstängningar och stängda gränser, men inte bara att det beror på det. Folk har nog börjat hitta till nätet lite mer.

Tillväxten ligger också bakom beslutet att flytta den norska logistiken från en TPL-lösning till ett lager i egen regi strax utanför Oslo.

– Vi bygger ett eget lager i en lokal i utkanten av Oslo på 2 400 kvm, som automatiseras med conveyors, flow racks, pick by light-lösningar och packmaskiner. Det blir väldigt likt upplägget i Stockholm men med lite mer modern teknik, säger Jonas Kolehmainen.

Haypp Groups egna lager i Albyberg, söder om Stockholm, är på 3 200 kvm och automatiserat av SSI Schäfer. Det försörjer den svenska och schweiziska marknaden. Dessutom har Haypp både ett eget lager och en TPL-lösning i USA. På övriga marknader jobbar man med TPL.

“Utvecklingsorienterat bolag”

Automationen i koncernens nya lager i Oslo levereras av uppstickaren E-motions, med säte i Tenhult, Jönköping, som 2018 ställde om sin verksamhet från industriell automation till att vara 100 procent riktad mot e-handel. 2020 hade bolaget en omsättning på drygt 40 miljoner.

– De är ett utvecklingsorienterat bolag och känns som en bra fit för oss, de är kreativa kring att hitta lösningar och bygger mycket själva. Det blir den första anläggningen de gör för oss men det blir säkert fler, jag räknar kallt med att det kommer gå bra, säger Jonas Kolehmainen.

Nils Brunke. Foto Klara Eriksson.

Automationsanläggningen ska först byggas upp på plats i Jönköping, testas, och sedan packas ihop för att skickas till Norge. Det nya lagret ska tas i drift i höst.

Bättre lösning

– Jag är övertygad om att den här lösningen kommer passa oss bättre. T ex har vi lite rullande saker, och i den nya packmaskinen kommer de rulla ner i en öppning och ligga still. Det blir lite bättre med vårt typ av gods.

Automationen integreras med övriga system, vilket ger positiva effekter för Haypp både i kvalitet och ökad kapacitet.

– Snusbolaget är en riktigt spännande e-handlare och en viktig partner för oss. Vår tillväxtresa är i full gång, och vi ser fram emot att utvecklas i takt med dem i Norden och även i andra delar av världen, kommenterar Nils Brunke, vd på Emotions Europe.

Av Klara Eriksson