Zalando bygger två jättelager i Polen

Zalando storsatsar på två nya centrallager på sammanlagt över 240 000 kvm i Białe Błota och Bydgoszcz norra Polen, där logistikutvecklaren Panattoni bygger det största på 146 000 kvm. Tidigare i år etablerade bolaget också ett 105 000 kvm stort TPL-lager åt DHL Supply Chain i Poznan, där Zalando är största kund. De nya lagren ska försörja Polen och närliggande marknader. 

Zalando rustar rejält med logistikyta i Polen: I somras hölls taklagsfest för fastighetsutvecklaren Panattonis 105 000 kvm stora lagerbygga utanför Poznan för TPL-jätten DHL Supply Chain, som i sin tur har Zalando som kund i fastigheten. Anläggningen väntas sysselsätta 800 personer. 

Zalando etablerar samtidigt en drygt 100 000 kvm stor logistikanläggning i Biale Blota nära Bydgoszcz, som väntas sysselsätta 800 personer och väntas stå klart för inflyttning i mars 2022. I företagets kommunikation framgår inte vem fastighetsaktören är. 

Martin Rost. Foto Zalando

I december tecknade den tyska e-handelssjätten ännu avtal, denna gång direkt med Panattoni om ännu ett jättelager i  Bydgoszcz; en fastighet på 146 000 kvm, där bygget ska påbörjas i början av 2022 och fastigheten ska stå klar för inflyttning 2023. Fastigheten är Polens största logistiketablering som initieras under 2021, och anläggningen kommer att sysselsätta 3 500 personer. Miljöklassningen är hög: Breeam Excellent.

– Investeringen i Bydgoszcz gör att vi kan stärka vårt logistiknätverk i Europa och stötta tillväxten för vår shoppingklubb Zalando Lounge, som blivit populär bland våra kunder, inte minst i Polen. Det här är första gången som vi etablerar två lager i samma stad, vilket ger oss möjlighet att sätta upp nya typer av samarbetsteam som stärker vårt leveranserbjudande ännu mer för våra kunder, kommenterar Martin Rost, Senior Vice President Offprice på Zalando i ett pressmeddelande. 

Valet av Bydgoszcz som etableringsläge beror på närheten till polska konsumenter och andra närliggande marknader, samt närheten till Zalandos övriga lager i Polen. Bolaget uppger också att det finns god tillgång till arbetskraft i regionen. Anläggningarna ska serva kunder i Polen och närliggande marknader. 

Zalando har sedan tidigare tre större lagersiter i Polen; i Gryfino utanför Szczecin, Olstynek och Gluchow utanför Lodz. 

Panattoni är Europas största logistikutvecklare och etablerade nyligen ett svenskt dotterbolag.

Av Hilda Hultén