MSC lägger bud på Bollorés afrikanska logistikbolag

Rederijätten MSC har lagt ett bud på 5,7 miljarder euro på logistikjätten Bollorés dotterbolag Bolloré Africa Logistics, Afrikas överlägset största logistikaktör med 21 000 anställda. Affären är den senaste i en rad uppköp som rederijättarna gör för sina ökade fraktkintäkter.

Nu har den franska logistikjätten Bolloré fått ett bud på hela sin afrikanska bolagsgren från rederikoncernen MSC. Bolloré Africa Logistics, som MSC vill köpa för 5,7 miljarder Euro, är Afrikas överlägset största transport- och logistikaktör, med 250 dotterbolag och nästa 21 000 anställda i 49 länder, varav 47 i Afrika.

Bolloré Logistics är en stor internationell supply chain-operatör och rankas bland världens tio största transport- och logistikgrupper med ett integrerat nätverk av 600 filialer i 109 länder. I somras köpte koncernen svenska G-solutions.

Bolloré-gruppen meddelar att den har fått ett erbjudande från MSC-gruppen, en stor aktör inom containertransport och logistik, att förvärva 100 procent av Bolloré Africa Logistics, omfattande Bolloré-gruppens alla transport- och logistikaktiviteter i Afrika, den basen på ett företagsvärde, netto efter minoritetsintressen, på 5,7 miljarder euro.

Bolloré har nu gett MSC-gruppen en exklusivitet fram till den 31 mars 2022 för att göra en ytterligare due diligence-fas (företagsbesiktning) och slutföra köpet.

Affären är den senaste i raden av bolagsförvärv från rederijättar, som just nu har bra kassaflöden på grund av det senaste årets skenande sjöfraktpriser. Tidigare i december gjorde CGA-CGM ett miljardköp av Ingram Micro, och MSCs 2M-allianskollega Maersk, som gör en galen vinst 2021 har gjort flera uppköp under året, bland annat KGH Customs och flera logtechbolag

Av Hilda Hultén