Maesk köper fler logtechbolag

A.P. Moller – Maersk fortsätter att använda kapital från skenande fraktpriser till handla bolag inom e-handelslogistik. Nu köper den danska rederijätten portugisika logistik-startupen Huub, som skapar techlösningar inom B2C-lagerhantering för modeindustrin. Affären är Maersks tredje logtech-uppköp i år.

Enligt Maersk stärker uppköpet av Huub, som görs genom bolagets riskkapitalbolag Maersk Growth, koncernens tekniska förmåga.

– Huub är en jättebra match för Maersk, ett nyfiket team med inspirerande grundare. Genom Huub förvärvar vi kunskap och talang i världsklass som kommer att hjälpa oss accelerera utvecklingen av vårt omnikanalerbjudande, kommenterar Vincent Clerc, EVP och vd för Ocean & Logistics på Maersk.

Huub är ett portugisiskt tech-startupbolag, som grundades 2015, som utvecklar en digital omnikanalplattform med fokus på modeindustrin. Plattformen hanterar operativa logistikfunktioner som inventering, lagerhantering och leveranser. När Huubs teknologi är integrerad i Maersks befintliga lösningar, ska bolaget kunna erbjuda helintegrerade e-handelslogistiklösningar, med användarvänliga gränssnitt och bra lagervisibilitet.

– Logistik är en multimiljardindustri som är i starkt behov av en digital revolution. Huubs vision är att skapa en revolutionerande logistikplattform och ett ekosystem. Men för att denna disruption ska kunna ske krävs storskalighet och volymer. För Huub innebär den här gemensamma vägen med Maersk både att vi kan validera vår vision och produkt, och att vi får de skalvolymer som krävs för att vår plattform ska kunna leda e-handelslogistikmarknaden, kommenterar Huubs vd Tiago Pavia.

Maersk Growth har varit involverade i Huub sedan våren 2019. Det var i samma veva som koncernen inledde sin uppköpsresa för att stärka sitt integrerade logistikerbjudande, och sedan dess har man förvärvat bolag som Vandegrift, Performance Team och KGH Customs. I augusti i år förvärvade bolaget två andra logtechbolag; Visible MSC och Europe B2C.

Huub blir alltså bolagets tredje förvärv inom logtech och e-handelslogistik på kort tid.

Ny marknad att vänta

Dagens Logistik har tidigare rapporterat om hur den pågående fraktkrisen, med mångdubblade priser på containerfrakt ger klirr i kassan åt värdens rederijättar, och att många nu tar tillfället i akt att investera i infrastruktur, teknik och nya affärsområden.

–  Med den här utvecklingen kommer intressanta marknadsförändringar, där rederierna nu investerar i ny infrastruktur, fartyg, containrar och även gör stora uppköp av bolag med speditörsfunktioner, där CMA-CGMs köp av Ceva Logistics är ett exempel. Det blir spännande att följa hur marknaden utvecklas framåt, och framförallt vad som blir det nya normala, sade Johan Ignell, vd på Scandinavian Shipping & Logistics i en intervju tidigare i höst.

Av Hilda Hultén