Aditro automatiserar i Arlandastad

Aditro Logistics 25 000 kvm stora TPL-lager i Arlandstad hanterar flöden för att hantera Cerveras växande flöden. Redan från början planerade Aditro att automatisera anläggningen med en robotlösning, vilket nu skett – valet föll på en Autostore, levererad av Element Logic.

Aditro Logistics, som 2020 fick starkare muskler när man blev en del av finska postjätten Posti Group, installerar nu en robotlösning på 40 robotar och 50 000 lådor, i sin anläggning i Arlandastad, en investering på 70 miljoner kronor. Lösningen kommer kunna hantera 1000 ordrar per timme. Det nya systemet beräknas vara i drift i april 2022.

– Implementeringen av Autostores lagersystem är början på en ny era för oss. Logtech, robotar och automatisering är hörnstenarna i vår strategi. Med den nya investeringen tar vi nästa steg i att framtidssäkra vårt logistikerbjudande, något som dessutom hjälper oss att framtidssäkra våra kunders behov inom logistik och e-handel, kommenterar Johannes Gussander, vd på Aditro Logistics.

– Jag är också väldigt glad över vårt nya flerårsavtal med Cervera. Genom vår nya lösning kan vi erbjuda dem precis den skalbarhet, kapacitet och kostnadseffektivitet som de söker, kommenterar Johannes Gussander.

Johannes Gussander. Foto Aditro Logistics.

Cervera går från butiksfokus till e-handelsfokus

Cervera, en av Sveriges ledande detaljhandelskedjor, blir första kunden in i den nya lösningen. Cervera, med fysiska butiker och en växande e-handel, flyttade sitt centrallager till Aditro Logistics, nya e-handelscenter i Arlandastad 2019.

– Vi är väldigt glada över att bli en del av Aditro Logistics och Posti Groups nya resa. Ett steg in i framtiden och en möjlighet att ta del av skräddarsydd och automatiserad logistik. Den nya logistiklösningen passar våra tillväxtambitioner och logistikbehov perfekt. Vi är mitt i en förändring av hela vårt företag som innebär att vi ska vara ett ledande e-handelsföretag med butiker. Det nya avtalet gör det möjligt för oss att fortsätta vår planerade expansion med full fart utan några kapacitetsbegränsningar. Samtidigt som vi säkerställer högsta kvalitet mot slutkonsumenten, kommenterar Peter Rimbäck, vd på Cervera.

Anpassat efter Cerceras flöden

Cervera har arbetat fram den nya avtalsstrukturen tillsammans med teamet på Aditro Logistics. Den nya automatiserade lösningen från Autostore och Element Logic kommer att skräddarsys för Cerveras e-handels- och lagerlogistikflöden, för att perfekt passa deras logistikbehov gällande plats, kapacitet, kvalitet och effektivitet.

– Autostore-automatiseringen kommer att öka kapaciteten avsevärt när det gäller antalet hanterade beställningar per dag, vilket är viktigt för att uppfylla vårt kundlöfte inom e-handel, speciellt under högsäsongstopparna, kommenterar Beatriz Fellenius, Supply Chain Manager på Cervera.

Det nya Autostore-systemet kommer att levereras av Element Logic Sweden, som även de vuxit starkt under pandemin.

– Automatiserade och effektiva lager är en viktig del för göra global e-handel möjlig. Vi är stolta över att samarbeta med Aditro Logistics och att leverera den här toppmoderna lösningen. En lösning som stöder Aditro Logistics och dess kunders konkurrenskraft, säger Thomas Karlsson, vd på Element Logic Sweden.