Åmål får världens första storskaliga elmotorfabrik

Det amerikanska företaget Dana, ledande tillverkare av drivlinor samt driv- och elsystem för alla typer av fordon, har beslutat att bygga världens första storskaliga elmotorfabrik i Åmål. Investeringen om 440 miljoner kronor ses som en strategiskt viktig investering för Sveriges e-mobilitetskluster.

I veckan togs det första spadtaget i Åmål för vad som kommer bli världens första storskaliga fabrik för elmotorer till tunga fordon. Det amerikanska företaget Danas fabrik kommer få en fabriksyta om 7 000 kvm och kommer byggas intill dotterbolaget Spicer Nordiska Kardans befintliga anläggning.

På plats vid det officiella första spadtaget fanns utöver Danas ledning även utrikeshandelsminister Anna Hallberg, Business Swedens vd, regionråd och regionala samt kommunala företrädare. Bland de senare fanns kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson.

– Nu möts historia och framtid. Under decennier har Åmåls kompetens och tradition bidragit till den svenska och internationella fordonsindustrins utveckling och med Dana Incorporateds satsning tar Sverige och Åmål täten i den gröna omställningen. Med Åmåls geografiska läge i Europas starkaste fordonsindustribälte blir detta en tydlig knutpunkt för hållbar elektrifiering, sa kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S).

Företagets val föll på Åmål efter en omfattande utvärdering av flera möjliga europeiska platser. Flera offentliga aktörer har samverkat för att gemensamt tillhandahålla underlag, kontakter och fakta för att underlätta företagets beslutsprocess.

Investeringen på 50 miljoner amerikanska dollar, motsvarande ca 440 miljoner kronor, kommer skapa 80 nya arbetstillfällen och ses som en strategiskt viktig investering för Sveriges e-mobilitetskluster. Inte minst för det västsvenska fordonsklustret.

– Det industriella kunnandet inom automation, drift och produktionsteknik är vår regions styrkor tillsammans med ett lösningsorienterat samverkansklimat. Jag ser fram emot att få fortsätta följa denna värdefulla investering och expansion, kommenterar Ann Palmnäs, verksamhetsledare för Position Väst, regional partner till Business Sweden.