Amazon anklagas för att skicka varor till tippen

Miljontals produkter som man inte lyckats sälja förstörs varje år vid Amazons brittiska lager, det hävdar brittiska ITV, som granskat hanteringen vid ett av Amazons 24 brittiska lager.

Bilder från insidan av lageranläggningen i Dunfermline i Skottland visar mängder av produkter som ska förstöras. Det handlar om allt från böcker till drönare och tv-apparater – som inte har sålts, eller returnerats. Enligt en före detta anställd förstördes bara vid detta lager 130 000 produkter varje vecka. En del av produkterna återvinns men många hamnar också på soptippen, enligt ITVs källor.

”Jag brukade häpna, det finns ingen rim och reson när det handlar om vad som förstörs” säger en tidigare Amazonanställd till ITV, som uppger att allt från munskydd till dammsugare, datorer och surfplattor bara förstörs.

Ju längre varorna förblir osålda, desto mer debiteras ett företag för att lagra dem

Svaret på varför så mycket kasseras ligger enligt ITV i Amazons enormt framgångsrika affärsmodell. Många leverantörer väljer att lagerhålla sina produkter hos Amazon. Men ju längre varorna förblir osålda, desto mer debiteras företagen för att lagra dem. Det är så småningom billigare att göra sig av med varorna, än att fortsätta lagra produkter som inte säljer. Greenpeaces Sam Chetan Welsh säger till ITV:

– Det är en ofattbar mängd onödigt avfall, och chockerande att se ett mångmiljardföretag göra sig av med lager på detta sätt.

Amazon säger till ITV att man jobbar mot att inte behöva slänga några produkter alls, och man förnekar att produkterna hamnar på soptippar i Storbritannien.

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har fått ta del av ITVs granskning, och säger att han ska “undersöka saken”.