Amazon-anställda bildar fack i New York

Nätjätten Amazon har länge aktivt motarbetat fackbildning bland sina anställda. Men i fredags lyckades bolagets anställda i delstaten New York organisera sig fackligt trots bolagets försök att förhindra det. På Amazon är man besvikna över resultatet och överväger att överklaga beslutet.

Turerna runt Amazons kamp mot fackbildning har varit många och tills förra veckan har de anställda aldrig lyckats organisera sig fackligt i USA. Faktum är att Kuehne Nagels lager i Eskilstuna är det första Amazonlagret i världen som har ett kollektivavtal, enligt UNI Global.

I fredags höll anställda i delstaten New York en omröstning för att bilda en fackförening. Föreningen fick stöd av 2 654 personer (55 procent), medan nejsidan fick 2 131 röster (45 procent), enligt AFP.

Initiativets grundare Christian Smalls fick sparken i mars 2020 sedan han organiserat en protest med krav på att anställda skulle få skyddsutrustning under det första stora covidutbrottet i New York.

– Vi vill tacka Jeff Bezos (grundaren av Amazon) för att han åkte till rymden, för när han var där uppe värvade vi folk, säger Christian Smalls till journalister på plats.

Amazon säger nu att man är besvikna över resultatet och överväger att överklaga. Man anser bland annat att myndigheten National Labor Relations Board, vars uppgift är att skydda anställdas rätt att gå samman, haft “olämpligt och otillbörligt inflytande”. Amazon menar också att ett fackförbund skulle förstöra den direkta relationen mellan anställda och bolaget.