Amazon satsar på sjövägen i Europa

När svenskar handlar på Amazon kan varan levereras från någon av Amazons regionala distributionscenter i Europa. Nu lanserar bolaget Amazon Sea där paketen i större utsträckning tar sjövägen till kunderna i Sverige, med 25 procent mindre CO2-utsläpp och leverans nästa dag.

Som en del av Amazons ambition att erbjuda ett bredare utbud och snabbare leveranser till kunder över hela Europa, lanserar e-handelsjätten en leveranstjänst där paketen delvis tar sjövägen. För närvarande trafikeras mer än 170 sjövägar över Europa och bara i år har över 60 närsjö- och vattenvägar lagts till av näthandelsjätten.

– Vi letar alltid efter innovativa sätt att transportera paket till kunder genom mindre koldioxidintensiva metoder. I ett vattenomgivet land som Sverige är vi glada över att kunna presentera vårt senaste transportsätt, Amazon Sea, som möjliggör leverans nästa dag till svenska kunder samtidigt som man undviker ungefär en fjärdedel av koldioxidutsläppen, säger Gulfem Toygar, Country Manager, Amazon Sverige.

Samarbete med Stena och Airmee

När en svensk kund klickar på “beställ” plockas och packas varan på ett av Amazons europeiska leveranscenter. Därefter skickas den till ett av Amazons sorteringscenter i Tyskland eller Polen där beställningar konsolideras. Därifrån skickas paketet till en av hamnarna där det med lastbil tas ombord på en färja, till exempel Stena Line, för att färdas sjövägen. Rederiet trafikerar mer än 25 olika sjövägar som länkar olika platser i Tyskland och Polen till hamnarna i Helsingborg, Nynäshamn och Trelleborg i Sverige.

Amazon samarbetar med Airmee sista sträckan. Foto Amazon.

– Vi på Stena Line är stolta över att samarbeta med Amazon eftersom vi arbetar tillsammans för att utveckla ett robust maritimt nätverk som möjliggör snabbare och mer hållbara leveranser till Sverige, kommenterar Jacob Koch-Nielsen, fraktchef, Stena Line.

Väl i svensk hamn körs lastbilen och paketet till en av Amazons partners i Sverige, som Airmee, som slutligen levererar paketet till kund. 

– Som en teknisk logistikplattform som driver miljömässigt hållbara leveranslösningar är vi glada över att arbeta tillsammans med Amazon. Vi siktar på att leda förändringen av logistisk hållbarhet i Sverige och redan nu tillhandahåller vi 100 procent koldioxidneutrala leveranser genom att använda en kombination av teknik och elfordon, kommenterar Julian Lee, grundare och vd, Airmee.

Amazon samarbetar även med två TPL-partners i Sverige: Kuehne Nagel i Eskilstuna och Bring (Dreamlogistics).