Ännu en urspårning på Malmbanan

Under lördagskvällen spårade ett olastat malmtåg ur på Malmbanan. Trafikverket avsynar nu en sträcka på ca 6 km norr om det tidigare urspårningsområdet i Vassijaure.

– Det vi vet i nuläget är att vi har skador i järnvägsanläggningen på en sträcka mellan Katterjokk och Vassijaure. Alltså inte på den del som vi återställt under de senaste två månaderna. Vi har konstaterat skador på räls, slipers och kontaktledning, kommenterar Simon Sunna, sektionschef järnväg på Trafikverket.

Urspårningen skedde samma vecka som man släppte på godstrafiken på Malmbanan efter den senaste urspårningen i Vassijaure. Den påverkade järnvägssträckan fick omfattande skador och det tog lite drygt två månader att återställa spåret.

Trafikverket kommer arbeta intensivt under det kommande dygnet för att bedöma omfattning av skadorna från den nya urspårningen.

– Det är i nuläget omöjligt att ge någon prognos för när trafiken kan återupptas på den aktuella sträckan. Vi måste nu göra en noggrann analys och bedömning av omfattningen. Det känns givetvis jättetrist att detta sker så nära inpå den senaste urspårningen, både tidsmässigt och rent geografiskt, avslutar Simon Sunna.

Om den senaste urspårningen kommer att hanteras av Statens Haverikommission är i nuläget inte fastställt. Trafikverket kommer under måndagseftermiddagen att kunna ge en uppdaterad bild av omfattningen.