APM Terminals hjälper kunderna räkna på utsläpp

APM Terminals har själva minskat utsläppen från containerterminalen med 88 procent t o m 2020. Nu erbjuds potentiella kunder en oberoende beräkning av klimatpåverkan av logistiklösningar i samband med offert.

I samband med att APM Terminals offererar kundspecifika lösningar, erbjuds nu möjligheten att få en oberoende beräkning av klimatpåverkan.

– Vårt mål är att detta ska hjälpa våra kunder att se över sina logistiklösningar ur ett helhetsperspektiv för att identifiera möjligheter att minimera klimatavtrycken i försörjningskedjan. Vi arbetar tillsammans med alla transportföretag så som rederier, speditörer, åkerier och järnvägsoperatörer och har därför omfattande kunskap om vilka möjligheter som finns inom det logistiska nätverket, säger Magnus Lundberg, kommersiellt ansvarig på APM Terminals Gothenburg, i ett pressmeddelande.

Minskat egna utsläpp med 88 procent

Under slutet av 2019, lanserade APM Terminals Gothenburg klimatinitiativet Green Gothenburg Gateway, som ett bidrag till Sveriges klimatmål. Målet sattes högt – utsläppen på terminalen skulle reduceras med 90 procent till 2020. Trots utmaningarna som den globala pandemin har fört med sig, kan APM Terminals Gothenburg meddela att resultatet, som granskats av revisionsbyrån PwC, visar att koldioxidutsläppen på terminalen har minskat med 88 procent. Utöver det, har APM Terminals Gothenburg helt ställt om till fossilfri containerhantering.

– APM Terminals Gothenburg som terminal är global pionjär inom området och vi var tidigt ute med att titta på klimateffektiva lösningar. Att vi nu har tagit vårt klimatarbete ett steg längre och helt bytt till förnybara bränslen på terminalen, känns som en naturlig utveckling och vi är glada över att så många kunder uppskattar och stöder vår resa. Vi har lärt oss mycket och vill nu gärna hjälpa våra kunder att uppnå klimatmålen för sina logistiklösningar, säger Magnus Lundberg.

Klimatberäkningen kommer att utföras av Sveriges ledande miljöforskningscenter IVL Svenska Miljöinstitutet, som bland annat används av svenska myndigheter så som Göteborgs Hamn AB och Transportstyrelsen.