Apotea-grannar flyttar hemifrån 

På tisdagen invigdes det 40 000 kvm stora lager i Morgongåva, dit Babyland, Widforss med flera e-handelsbolag som tidigare trängts med Apotea, ska flytta. 

– Nu kan vi bygga verksamheten helt enligt egna principer, säger Babylands vd Thomas Furuskog.

Apotea tillsammans med en rad andra bolag där Pär Svärdson finns med som ägare flyttade in i sitt nybyggda lager i Morgongåva på 38 000 kvm 2017, och redan 2018 påbörjades planerna för en framtida expansion. Beslutet att bygga nytt påskyndades av pandemin, som fick e-handeln att gå i taket. Sommaren 2020 togs byggbeslutet och nu står ytterligare ett jättelager färdigt i Morgongåva med drygt 40 000 kvm lageryta. 

Thomas Furuskog, vd Babyland och Filip Karlander, vd Widforss. Foto Emma & Emma.

Platsbrist har hämmat tillväxten

Här får nu e-handelsbolag som Babyland, Widforss, Smarta Saker med flera möjlighet att växa, efter att ha trängts med snabbväxaren Apotea under pandemin. 

– Det har helt klart varit tufft, och har påverkat vår omsättning. Vi hade nog kunnat sälja mer under peaken av pandemin december 2020, om vi hade haft mer plats,  berättar Thomas Furuskog, vd för Babyland sedan 2019. 

Inför 2021 förberedde sig leksaks- och barnartikelaktören genom att hyra ”all tänkbar extra yta” I Morgongåva för att klara målen 2021. Men de fysiska begränsningarna till trots har e-handlaren vuxit med 200 miljoner de senaste tre åren. 2021 landade omsättningen på 420 miljoner kronor. 

– Nu kan vi bygga verksamheten helt enligt egna principer, bygga upp lagret för tungt och skrymmande gods och planera plock och pack mer effektivt. 

Babyland kommer vara den största hyresgästen i den nya lagerbyggnaden, och också det bolag som står på kontraktet med hyresvärden Catena, som nu äger nästan 80 000 kvm lager i e-handelsmeckat Morgongåva.

Från öde industriområde till e-handelsmecka

Anders Wall. Foto Emma & Emma.

Tisdagen den 28 mars invigdes det nya lagret i stor stil, med bandklippning av landshövding Göran Enander och Morgongåva företagsparks grundare Anders Wall – som tog det då nedlagda industriområdet under sina vingar år 2000, och även tog det då ganska djärva beslutet att satsa på Adlibris grundare Pär Svärdson och e-handeln. Idag arbetar fler inom e-handeln här än inom industrin under dess storhetsdagar.

– Jag minns när vi satt och gjorde affärer i en hörna här på företagsparken och du inte ens hade möbler som vi kunde sitta på, sa Anders Wall till Pär Svärdson på invigningen.

– Du är en sann entreprenör, och det har varit en glädje att följa dig. I framtida historieböcker tror jag att du kommer omnämnas som svensk e-handels fader, fortsatte han. 

Grön plats att växa

Lagret, som är 300 meter långt och 100 meter brett har en takhöjd på 11,5 meter. På taket på den nya byggnaden, liksom på Apoteas lager, brer sig stora solcellsanläggningar ut: den senaste kan bidra med 2 MW årligen. Fasaden har målats grön och försetts med träpanel för att smälta in i den omgivande skogen, och inuti ryms även rymliga och trevliga personalområden, med “sjöglimt” från matsalen. Jörgen Eriksson, vd för Catena, fanns på plats på invigningen och förklarade Sveriges största logistikfastighetsbolags inställning till Morgongåva som logistikläge:

– Kunderna behöver större ytor och vi växer gärna med våra kunder. Jag är helt övertygad om att vi kommer få se fler projekt i Morgongåva. 

Plats att växa för Babyland, Widforss och Smarta Saker i Morgongåva. Foto Andreas Larsson.

Lagerflytten på några hundra meter har skett stegvis sedan i februari, och har gått “jättebra”, enligt Thomas Furuskog. Totalt sett ligger omsättningen hos bolagen i det nya lagret på en dryg miljard kronor, enligt honom. 

– Fördelen för oss att ligga i Morgongåva är framförallt transportmässigt, med gemensam linehaul och korta leveransfönster. Hade vi inte få färdigt ett nytt lager så pass snabbt, hade vi varit tvungna att flytta någon annanstans. 

Jakt- och frilufts-ehandlaren Widforss, med anor tillbaka till 1729 men som e-handel sedan 2017, kommer även de ha plats att växa i nya lagret.

– Entresolen som vi nu står på är nog tjugofem gånger större än ytan vi hade då. Jag hade aldrig kunnat tro att vi skulle vara där vi är nu, och få flytta in i ett så fint hus, sa Widforss vd Filip Karlander vid invigningen.

Thomas Furuskog, Babyland, Filip Karlander, Widforss, Henrik Lindley, Morgongåva Företagspark, Göran Enander, landshövding för Uppsala län, Anders Wall och Marie Wilén, kommunstyrelsens ordförande i Heby kommun, vid invigningen. Foto Klara Eriksson.

Osäkert e-handelsläge

Världsläget är dock osäkert och vart pandemin tar vägen är också osäkert. För e-handeln är det svårt att ställa prognoser kring vart utvecklingen tar väg – blir det ytterligare en rekordjul, eller en lugnare version?

– Vi ska sätta oss ner och analysera var vi tror att tillväxten landar inför jul i år. Våra leverantörer har aviserat prisökningar på 15-20 procent, och det är möjligt att vi väljer att öka våra säkerhetslager i stället för att t ex rea ut, säger Thomas Furuskog. 

Som inhysta hos Apotea har de andra bolagen haft möjlighet att spana på och testa de olika automationslösningar som bolaget investerat i, erfarenheter som de nu tar med sig. 

– Vi kommer att semiautomatisera plocket med pick-by-light och även installera en del packautomation av samma typ som Apotea har, berättar Thomas Furuskog.

Av Klara Eriksson