Apoteas eldrivna livehaul i drift – med Postnord

Apotea, Sveriges största nätapotek, har investerat miljoner i att effektivisera sin logistik, och de senaste åren även i hållbara transporter. Nu rullar deras senast investering inom det området, då man i ett samarbete med Postnord och Einride elektrifierar transporten mellan lagret i Morgongåva och terminalhubben Rosersberg.

Över en miljon paket skickas från nätapoteket Apoteas lager i Morgongåva varje månad. Tills nu har transportörerna själva hämtat paketen i Morgongåva, men nu effektiviseras och elektrifieras transporten mellan Morgongåva och logistikhubben Rosersberg. Oavsett fraktsätt och transportör avlämnas paketen på Postnord (den största) transportörens paketterminal i Rosersberg, och därifrån hämtar övriga transportörer sina paket.

– Rosersberg är ett strategiskt klokt val då posttågen passerar där och ger snabba utsläppsfria transporter hela vägen till Malmö. Vi är väldigt glada att få vara med i den här satsningen tillsammans med Apotea. Hållbara transporter är ett gemensamt ansvar som seriösa e-handlare och fraktbolag behöver ta tillsammans, då det finns begräsningar i bland annat el-utveckling och el-infrastruktur, kommenterar Mathias Krümmel, Postnord Sveriges vd, i ett pressmeddelande.

Tre eldrivna tunga ellastbilar som Einride driftar kommer att gå i skytteltrafik mellan Morgongåva och Rosersberg.

De eldrivna transporterna kommer att minska koldioxidutsläppen med närmare 4 000 ton koldioxid på tre år, jämfört med att köra på diesel.

– ”Last mile” är det lättare för fraktbolagen att erbjuda fossilfria leveranser med elbilar och cyklar, men vi har identifierat den första sträckan från lagret till fraktbolagens terminaler som svårlöst. Tillsammans med Postnord och Einride har vi nu ett logistikflöde där vi elektrifierar den sträckan, och Rosersberg blir navet från oss ut till kunden för alla våra fraktbolag, kommenterar Pär Svärdson, vd Apotea.

Investeringen är en del av Apoteas pågående satsning på hållbarhet och med att automatisera och effektivisera sin logistik. Förutom satsningen på eltransporter så har man även köpt ett antal avancerade plockrobotar och byggt en Autostore på lagret i Morgongåva.