Benny lämnar vd-jobbet för friheten

Som 15-åring började Benny Thögersen plocka kollin på Icas lager i Helsingborg, och sedan dess har logistiken varit en röd tråd i det snart fyra decennier långa yrkeslivet. Nu offrar han toppjobbet som vd för logistikfastighetsbolaget Catena för ett liv med större frihet och mindre ansvar. 

– Den korta historien är att jag tänker starta eget och bara ta uppdrag där jag själv kan definiera innehållet. 

Ur Dagens Logistik nummer 4 2020. Läs hela numret här.

Vi möts på Catenas huvudkontor på våning fyra i “Allerhuset”, Allers Medias gamla huvudkontor från 1974 på Landskronavägen i södra Helsingborg som Catena köpte och flyttade in i 2016. Huset vittnar om tidningsbranschens fornstora dar med  pampig men numera luggsliten stålfasad, där Allers mytomspunna “direktionsvåning” högst upp i huset har fått stå orörd med cigarrdoftande läderfåtöljer – en våning som snart byggs om åt Catena. Huset ligger omgivet av industrier i Helsingborgs gamla arbetarkvarter, och är en välbekant syn för Benny. 

– Jag är en skitunge från söder, jag växte upp i ett hyreshus på kullen här bakom. Min högstadieskola ligger här bredvid och planen jag spelade fotboll på som grabb. Mitt över gatan ligger kampsportsklubben där jag tränar fortfarande. Det var lite speciellt att komma tillbaka hit när jag började på Catena. 

Det här är mina hoods, så det var lite speciellt att komma tillbaka hit när jag började på Catena. 

Det var hösten 2016 som arbetargrabben Benny – en av få i familjen som läst vidare, till idrottspedagog – mönstrade på som vd för Sveriges största logistikfastighetsbolag. 

– Om det är någon prägel jag hoppas att jag satt på Catena, så är det att det är okej att vara sig själv, säger Benny Thögersen.

– Catena är ett fantastiskt bolag, det finns så oerhört många bra personer och mycket kompetens här. Framförallt gillar jag långsiktigheten i allt man gör. Vi har de senaste åren haft ett av de högsta betyg man kan få i medarbetarrankingar, något är jag väldigt stolt över.

Det är teamet som bygger framgång, oavsett bransch, menar Benny Thögersen. 

– Om det är någon prägel jag hoppas att jag satt på Catena, så är det att det är okej att vara sig själv, klä sig som man vill och kunna slappna av. Att det till exempel är okej att gå runt i t-shirt eller utan skor på kontoret. 

Logistiken röd tråd

Han kom till Catena som en outsider i fastighetssammanhang, men med lång och bred logistikerfarenhet. Han började på golvet på Icas lager som 15-åring och därefter har karriären gått på räls, först hos Ica, och sedan genom roller som operativ chef på Everfresh och marknadschef på Consafe Logistics. Intresset för lagerautomation förde honom till vd-jobbet på automationsföretaget Knapp i Sverige och sedan vidare till Catena. 

– För mig handlar logistik om effektiva flöden, oavsett om det handlar om vart man placerar ett lager eller hur processerna ser ut inuti. Fastighetsägarens roll när det gäller insidan på lagret blir också allt viktigare. 

Det är en syn han delar med Gustaf Hermelin, hans föregångare på vd-posten och Catenas nuvarande styrelseordförande. 

– Vi lärde känna varandra under min tid på Knapp och hade samma vision om hur man kan driva affärer på ett nytt sätt, och hur fastighetsägare kan addera värde genom bland annat automation. Jag ville vara med på den resan. 

Lämnar för friheten

I september valde han att säga upp sig, ett besked som för många kom som en överraskning.  

– Men när jag berättade för mitt ex att jag sagt upp mig sa hon att “det sa du redan för 30 år sedan”. Jag har alltid tänkt att året jag fyller 55 så ska jag vara fri att välja vad jag vill göra, och nästa år blir jag 55. 

Jag har alltid tänkt att året jag fyller 55 så ska jag vara fri att välja vad jag vill göra

I november lämnade Benny Thögersen över vd-stolen till Jörgen Eriksson; “en otroligt bra person och en god vän, som kan bolaget utan och innan”.

Tiden på Catena beskriver han som fantastisk, och beslutet att lämna något av det svåraste – men modigaste, han gjort. 

– Jag gick in i Catena som ett 10-årsprojekt, men känslan och viljan kom ikapp. Jag stämmer av med mig själv med jämna mellanrum för att se så att jag är “on track” med mitt eget liv, och gör det som är viktigt för mig. Det handlar om att hitta zonen där magkänslan möter viljan, nu hade jag tappat den känslan.

Planen framåt är att starta eget och bara ta uppdrag där han själv kan definiera innehållet, med tydligt start och stoppdatum. 

– För mig handlar frihet om olika saker, bland annat materiell frihet. Jag äger ingen bil, ingen båt, inget sommarhus. Barnen är stora och klarar sig själva och jag är inte beroende pengar på det sättet.

Lämnar över till Jörgen Eriksson

På vd-posten sitter nu kollegan Jörgen Eriksson sedan första november. Själv blir han kvar till mars 2021. 

– Vi kom in ungefär samtidigt i bolaget och har jobbat sida vid sida sedan dess. Jörgen är en otroligt bra person och en god vän. Det var ju inte mitt beslut utan styrelsens, men det känns väldigt bra att få lämna över till honom, han kan det här bolaget utan och innan. 

Nowaste Logistics omnilager som Catena byggde i Tostarp 2019, automatiserat av Knapp. Foto Catena

På frågan om vilket projekt han är mest stolt över under sin tid kommer svaret utan tvekan: Omnikanallagret som Catena byggde för Nowaste Logistics i Tostarp 2019, som Knapp automatiserade.

– Framförallt var det sättet vi gjorde affären på som jag var stolt över. Att jag, Johan Kallin på Nowaste och Malin Schäfer på Knapp gick in i projektet som partners direkt, med inställningen att “det här löser vi tillsammans”. Det var en jättetajt tidplan och ett komplicerat projekt, det hade aldrig gått utan den tilliten. Så ska affärer gå till.

Text och foto Hilda Hultén