“Brexit Buster”: Ny fraktlinje mellan Irland och Frankrike

Det franska rederiet Brittany Ferries lanserar en ny fraktjänst mellan franska Le Havre, Normandiet, och den irländska staden Rosslare. Rutten, som kallats för en “Brexit Buster”, ska koppla samman Irland med resten av EU och minska beroendet av Storbritannien för transporter.

Den 12 november lanserade Brittany Ferries en ny färjelinje för godstrafik för att koppla samman Irland med EUs inre marknad via Frankrike. Färjan Cotentin kommer göra en resa tur och retur i veckan mellan den franska hamnstaden Le Havre i Normandiet och irländska Rosslare, som ligger ca 12 mil söder om Dublin. Färjan kan ta 120 förarledda fraktenheter på varje resa.

– Frakttjänster över kanalen har lidit på grund av Brexit. Skapandet av denna nya direktlänk med Irland är utmärkta nyheter och en fantastisk möjlighet för utvecklingen och konkurrenskraften av Le Havres hamn, kommenterar Édouard Philippe, borgmästare i Le Havre.

Logistikaktörer i både Frankrike och Irland har efterfrågat en lösning för att koppla ihop Irland med EUs inre marknad efter Brexit. Den nya lösningen är resultatet av ett samarbete mellan hamnkomplexet Haropa Port, Brittany Ferries samt flera irländska finansiella och offentliga aktörer.

– Etableringen av den här länken mellan Le Havre och Rosslare är en viktig milstolpe för Brittany Ferries, Le Havre och dess hamn. Hamnen har saknat en fraktlinje till Irland fram tills nu eftersom Brexit öppnar upp nya möjligheter varje dag, med en tredubbling av antalet fordon som transporteras till sjöss från Irland på mindre än ett år. Det förstärker vårt serviceutbud från Cherbourg och vårt projekt för en multimodal järnvägsmotorväg som snart kommer förbinda Spanien och Normandie, kommenterar Jean-Marc Roué, styrelseordförande för Brittany Ferries.

Konsolideringen av dessa nya handelsflöden kommer dra nytta av den logistikkapacitet som erbjuds av Le Havres industri- och handelskomplex samt industriella synergier mellan Irland och Normandie, särskilt när det gäller färskvaror och medicinska produkter.

– Jag vill gratulera ledningen för Brittany Ferries och Haropa Port för den klarsynthet de visat genom att se det strategiska värdet och betydelsen av den här tjänsten. Faktumet att denna direktlänk nu är i drift är en hyllning till uthålligheten och visionen hos dess intressenter. Att jungfruresan är fullbokad är en utmärkt start. Inför den dubbla utmaningen med Brexit och pandemin har dessa rutter, som media kallar “Brexit Busters”, visat sig vara avgörande för att upprätthålla flödena med den inre marknaden och den europeiska kontinenten som helhet, kommenterar Thomas Byrne, irländsk minister för europeiska affärer.

Av Emanuel Lehtonen