Budbee storsatsar – bygger tre nya terminaler

I förra veckan skrev DL om Budbees planer på en ny terminal i Södertälje. Genom ett joint venture med fastighetsutvecklaren Evolv har last mile-aktören nu förvärvat totalt tre tomter: i Södertälje, Härryda respektive Vaggeryd, för tre nya last mile-terminaler på totalt 18 000 kvm. Samtliga börjar byggas i höst.

Fastighetsutvecklaren Evolv, en uppstickare inom logistikfastigheter med fastighetsjätten Slättö i ryggen, har tidigare byggt Budbees last mile-terminal i Brunna. Nu har de båda bolagen inlett ett nytt slags samarbete, där man skapar ett joint venture för att tillsammans utveckla last mile-terminaler för Budbees leveransverksamhet.

Det nya jv:t, som får namnet Evolv Budbee Green Terminals och ägs till 75 procent Evolv och 25 procent av Budbee, har nu förvärvat tre tomter. Dels tomten i Almnäs i Södertälje, dels en tomt i Härryda kommun strax norr om Landvetter flygplats och dels en tomt i Södra Stigamo i Vaggeryds kommun.

– Vi ser fram emot att stärka vårt partnerskap med Budbee. Det här är ett samarbete som ligger helt i linje med vår strategi och våra mandat, eftersom logistik är ett segment med stark strukturell tillväxt som är prioriterat i våra fonder. Vi har genom Evolv omfattande erfarenhet från utveckling av högkvalitativa, moderna och energieffektiva logistikfastigheter. Det är viktigt för oss att ta en ledande position inom innovativt och hållbart byggande, och utvecklingen av Budbees logistiknät är ett steg på den vägen, kommenterar Johan Karlsson, grundare och vd för Slättö.

Fredrik Hamilton, vd Budbee.

Totalt bygger man 18 000 kvm ny logistikyta gemensamt i ett första skede. Terminalerna, som beräknas byggstartas under sista kvartalet 2021 med inflyttning under hösten 2022, kommer vara skräddarsydda för last mile-logistik utrustas med solceller. Varje terminal kommer sysselsätta runt 400 personer. Bolaget har också förvärvat en en befintlig terminal i Västerås.

Sikte på Köpenhamn och Helsingfors

Initialt uppgår investeringarna till cirka 300 miljoner kronor och utgör startskottet för ett samarbetet med en total kapacitet om 2 miljarder kronor. Enligt bolagen ligger nordiska huvudstäder som Köpenhamn och Helsingfors bra till för framtida etableringar, men även andra strategiska europeiska logistiskhubbar kan bli aktuella i framtiden.

– Detta ger oss möjlighet att fortsätta expandera vår verksamhet på ett kostnadseffektivt och hållbart sätt. Vi hade ett bra samarbete med Slättö och Evolv i samband med utvecklingen av vår toppmoderna terminal i Brunna och ser fram emot framtida initiativ i samma anda, kommenterar Fredrik Hamilton, grundare och vd för Budbee.

Av Hilda Hultén