Bockasjö bygger 29 000 kvm för Gardenstore i Eskilstuna

E-handlaren Gardenstore flyttade så sent som 2020 in på 6 300 kvm i Eskilstuna. Men redan nu är det dags att växla upp, denna gång med ett 29 000 kvm stort lager i Kjula som Bockasjö bygger, med inflyttning 2023.

– Vårt nuvarande lager är redan för litet, vi hade gärna haft det nya lagret nu direkt, berättar Gardenstores logistikchef Erik Hallgren.

Gardenstore säljer “allt för trädgården” med allt från grillar och gräsklippare till trädgårdsmöbler och Attefallshus. E-handlaren har vuxit med raketfart sedan starten 2017, och 2020 ökade omsättningen över 70 procent till drygt 170 miljoner kronor. När bolaget flyttade från Huddinge till sitt nuvarande lager på 6 300 kvm i Vilsta i Eskilstuna i januari 2020, så trodde man att ytan skulle räcka i 3-4 år.

Erik Hallgren. Foto Gardenstore

– Men vi har redan vuxit ur det lagret. Under 2021 har vi hyrt till totalt 2 500 kvm externa ytor i Eskilstuna för att klara behoven, berättar Erik Hallgren, logistikchef på Gardenstore.

Utmanande pandemilogistik

Volymtillväxten är dock inte det enda som ökar behovet av logistikyta:

– Pandemin har gett en skjuts åt försäljningen, dels har det gynnat e-handeln och dels har intresset för trädgårdssegmentet ökat. Men det har också inneburit stora utmaningar, inte minst på fraktsidan. Tidigare har vi kunnat beställa när produkterna behövs, men situationen som råder nu med kapacitetsbrist och förseningar i frakterna gör att vi måste passa på att ta in volymer och bulka upp när tillfälle ges, vilket ökar behovet av lagringsyta. Vi har också fått ställa om och ta mer volymer på tåg från Asien under året, eftersom sjöfarten är så oförutsägbar nu.

Tidigare har vi kunnat beställa när produkterna behövs, nu måste vi passa på att ta in volymer och bulka upp när tillfälle ges

Idag har Gardenstore omkring 50 000 artiklar i sortimentet, varav omkring 8 000 lagerhålls i eget lager. Resten skickas via dropshipping från leverantörer eller går via cross docking. Målet är att öka andelen lagerhållna varor, vilket även det kräver mer plats.

– Vi jobbar ständigt med att öka tillgängligheten även för sortimentet som skickas direkt från leverantör, men om vi kan ha varorna i eget lager får vi ökad kontroll över våra leveranser och kortare ledtider, med ökad tillgänglighet mot kunderna. Vi kan också styra mer över leveransalternativ, vilket är viktigt i e-handeln. Ambitionen är att lyfta hem så mycket som möjligt av volymerna till vårt eget lager, och då behöver vi öka våra lagerytor.

Flyttar till nytt lager 2023

Nu har bolaget sagt upp hyreskontraktet för Vilsta-lagret med fastighetsägaren Oscar Properties, som köpte fastigheten av SBB i en portföljaffär i höstas. Istället har man tecknat ett hyresavtal om ett helt nytt centrallager på 29 000 i Eskilstuna logistikpark i Kjula. Det är Bockasjö som bygger fastigheten på en 47 000 kvm stor tomt, som styckats av fastigheten  Kjula-Blacksta 1:5 och som bolaget köpt av kommunen för 18,8 miljoner SEK. Fastigheten ligger granne med Apotekets nya e-handelslager på 20 000 kvm som är under uppförande, och lagret kommer att miljöcertifieras enligt Breeam “Excellent”. Det förses också med en solcellspark på taket.

Adam Ekdahl. Foto Bockasjö

– Gardenstore är ett fantastiskt spännande företag med snabb tillväxt inom ett segment som växer. Intresset för att etablera logistik är jättestort, det här är den tredje logistikfastigheten vi bygger i Eskilstuna på kort tid och vi har flera andra stora projekt på gång i bland annat Stockholm och Göteborg, berättar Adam Ekdahl, affärsutvecklingschef på Bockasjö.

Intresset för att etablera logistik är jättestort, vi har flera andra stora projekt på gång.

Byggstart ska ske i slutet av året och den 1 februari 2023 ska Gardenstore få flytta in, något Erik Hallgren ser fram emot.

– Vi fick en bra kontakt med Bockasjö, de var flexibla och hade bra referenser, sen hade tillgång till mark som vi gärna ville etablera oss på. Jag hade gärna haft lagret redan nu, det hade stärkt vår logistik ytterligare och vi hade sluppit en tvålagerslösning. Men efter det här hoppas jag att vi inte behöver flytta på ett tag, det finns ju roligare saker att ägna sig åt än att flytta lagerverksamhet.

Bra läge för e-handelslager

Eskilstuna har en enorm tillväxt inom logistik, under veckan har förutom Bockasjö även Pangir och Prologis aviserat nybyggen i Eskilstuna och 2021-2023 byggs totalt omkring 270 000 kvm nya logistikytor i kommunen. Att Gardenstore valde Eskilstuna som logistikläge har man inte ångrat, och beslutet att stanna kvar var självklart, berättar Erik Hallgren.

– Det fungerar väldigt bra att sköta logistiken härifrån, vi når ut bra till kunderna och hyresnivåerna är betydligt behagligare än i Huddinge där vi satt tidigare. Sen tar vi in mycket av våra volymer via järnväg med tågpendeln från Göteborgs hamn, och så har vi fått tag i väldigt duktig personal här.

Idag jobbar omkring sex personer fast på lagret, en siffra som i år ökade till 15–20 under peakperioden.

– Vi har en fördel i att vår högsäsong skiljer sig från andra e-handlares, så att vi kan hitta synergier där vi delar på kapacitet och personal med andra bolag i närheten.

Vår högsäsong skiljer sig från andra e-handlares, så att vi kan hitta synergier där vi delar på kapacitet och personal

När det gäller lagerautomation så är det något man överväger.

– Idag har vi en manuell lagerlösning och från start tror jag att det nya lagret också kommer att vara manuellt. Men fastigheten är förberedd för automation och vi tittar på olika lösningar. Det första steget blir nog att automatisera paketflödet och sorteringen. Men det gäller att hitta lösningar som passar vårt sortiment.  

 Av Hilda Hultén