Budbees nya Malmöterminal klar

Nu har paketen börjat rulla in och ut ur Budbees nya 5 000 kvadratmeter stora, automatiserade logistikterminal i Malmö som kommer att hantera tusentals leveranser varje dag. Castellum är byggherre och MVB står för byggprojektet.

Budbees signalgröna distributionsskåp är välkända för alla som handlat på nätet och den nyinvigda anläggningen, placerad bredvid E6:an utanför Malmö, har givetvis fått samma distinkta signaturfärg. Den nya terminalen på över 5 000 kvm är en terminal för hantering av paket till slutkonsument, där flera tusentals leveranser kommer att passera varje dag.

Ambitionen med den nya fastigheten har, förutom att skapa en toppmodern automatiserad logistikanläggning som är anpassad efter Budbees verksamhet, även varit att möta Castellums höga krav på ett hållbart tänk. Den nya terminalen har utrustats med solceller på taket för en mer effektiv drift och laddning av elfordon. På tomten finns även två bi-kupor, som ska bidra till biologisk mångfald. Hela fastigheten miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

– Vi har haft ett mycket bra samarbete med Castellum under projektet och lyckats bygga en terminal från första spadtag till invigning på bara nio månader, vilket är enligt önskad tidplan. Detta trots pandemin och de leveransstörningar som kriget i Ukraina medfört. MVB har byggt flera logistikterminaler och erfarenheterna från dessa har varit till stor nytta för att klara den korta byggtiden i det här projektet, kommenterar Thomas Ellkvist, vd för MVB Syd.

Under hösten 2022 tas utöver denna terminal i Malmö, tre andra terminaler i Göteborg, Södertälje och Vaggeryd/Jönköping i drift av Budbee. Övriga byggs av Slättös logistibolag Evolv.