Bygget igång för Greenfood i Helsingborg

I veckan tog Skanska det första spadtaget för frukt- och gröntaktören Greenfoods framtida livsmedels- och logistikcenter i Långeberga, Helsingborg. Byggnaden ska bli 44 000 kvm stor och ska stå klar 2023.

I maj tecknade livsmedelskoncernen ett avtal med Skanska om det 44 000 kvm stora bygget som blir Skanskas största logistikbygge någonsin i Norden. Det första spadtaget markerar byggstarten och en milstolpe i projektet, och under ceremonin den 16 juni sattes även en tidskapsel i marken.

– Vi skapar ett modernt ekosystem, ett specialanpassat, toppmodernt och miljöeffektivt livsmedels- och logistikcenter som gör att vi kan fortsätta växa i Europa och bli en ännu bättre samarbetspartner. Men vi vill också att detta ska bli en fantastisk ny arbetsplats för våra medarbetare i Helsingborg. Här finns det en enorm kunskap och branschexpertis som är viktig för koncernens framgång och framtida tillväxt, kommenterar David von Laskowski, vd och koncernchef för Greenfood Group.

Greenfoods koncernchef David von Laskowski, kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson, samt Skanskas Ida Granqvist, Johan Hedve och Thomas Melkersson med varsin murslev i handen. Foto Greenfood.

Investeringen är koncernens största någonsin i Helsingborgsregionen. Anläggningen, Greenfood Greenhouse, har miljöfokus i allt från materialval till effektiva kylsystem och modern värmeåtervinning, med en planerad solcellsanläggning på taket som ska täcka delar av verksamhetens elbehov.

– Den nya anläggningen är en väldigt viktig pusselbit för att skapa en hållbarare verksamhet och fortsätta vårt viktiga arbete med att minska vårt klimatavtryck, kommenterar David von Laskowski.

Medverkade vid ceremonin gjorde Greenfoods ledningsgrupp och anställda, projektgruppen från Skanska och representanter från Helsingborgs kommun.

Läs mer om satsningarna på livsmedelslogistik och varför Helsingborgsregionen blivit Sveriges “livsemdelsmecka” i Dagens Logistik nummer 2 2021, s 16-23