Svenska Orient Linien får ny vd

Det anrika rederi- och logistikföretaget Svenska Orient Linien (SOL) får den 1 augusti Tommy Kalin som vd. Som tidigare CFO på rederiet tar han över efter Ragnar Johansson som fortsätter som vd för Wallenius SOL.

För två år sedan startade SOL tillsammans med Walleniusrederierna ett helt nytt svenskt rederi, Wallenius SOL. Sedan dess har båda bolagen delat Tommy Kalin som CFO och Ragnar Johansson som vd. Nu delas ansvaret som vd upp mellan dem.

Det nya rederiet opererar i Bottenviken där industrin just nu utvecklas i rekordfart, vilket har gett företaget en rejäl skjuts. Bland annat kommer rederiet att köra transporterna till och från Northvolts nya batterifabrik i Skellefteå. Med det kommer ett ökat behov av att jobba mer fokuserat med utvecklingen av båda bolagens affärer, något som nu blir enklare med var sin vd.

– Nu skapar vi utrymme att ytterligare fokusera på utvecklingen av båda bolagen framåt. Det händer mycket i branschen och efterfrågan på våra tjänster ökar så vi behöver lägga fullt fokus på detta, kommenterar Ragnar Johansson, vd för SOL sedan 2014.

Tommy Kalin har arbetat som CFO för SOL i fem år och innan dess kom han från den internationella logistikkoncernen Geodis. Han ser fram emot sin nya roll och uppgiften att stärka företagets verksamheter inom bl a tramp- och linjesjöfart, projektlaster och militära transporter.

– Rollen som vd för SOL är spännande och jag känner mig både förväntansfull och ödmjuk inför uppgiften. Svenska Orient Linien är ett anrikt bolag med en kultur som bygger på både affärsmässighet och hjärta, något som jag känner starkt för. Jag ser också en stor utvecklingspotential som lockar, kommenterar Tommy Kalin.

Läs även: Lars Green Östersjöfarten har framtiden för sig