Greenfood bygger 44 000 kvm i Helsingborg

Frukt & gröntaktören Greenfood har tecknat avtal med Skanska om ett 44 000 kvadratmeter stort, nytt livsmedels- och logistikcenter i Långeberga i Helsingborg, Skanskas största logistikbygge någonsin i Norden. Den nya anläggningen väntas tas i drift 2023.

Byggstart för den nya anläggningen, som Greenfood tecknat ett ett 20-årigt hyresavtal för, beräknas ske i andra kvartalet 2021 med beräknad driftstart under andra kvartalet 2023. Anläggningen blir 44 000 kvadratmeter stor och ska innehålla inköpsverksamhet, produktutveckling, förädling, produktion, paketering, lager och distribution.

–  Anläggningen är en av Greenfoods större investeringar hittills. Vi skapar ett specialanpassat, toppmodernt och miljöeffektivt livsmedels- och logistikcenter som gör att vi kan fortsätta växa i Europa, öka våra volymer och utveckla vårt sortiment, kommenterar David von Laskowski, vd och koncernchef för Greenfood Group.

Greenfood-koncernen, som fokuserar på convenience-marknaden med frukt och grönt som bas, har växt kraftigt de senaste åren och upplever en fortsatt ökad efterfrågan på sina växtbaserade produkter.

– Det här är en jätteinvestering för oss, där vi samlar alla våra verksamheter och bolag i Helsingborg under ett tak. Vi beräknar att den nya anläggningen ska öka vår produktionskapacitet med 40 procent, berättar Greenfoods kommunikationschef Lisa Isakson.

Anläggningen har miljöfokus i allt från materialval till effektiva kylsystem och modern värmeåtervinning, med en planerad solcellsanläggning på taket som ska täcka delar av verksamhetens elbehov.

Den nya anläggningen, som ska tas i drift 2023, ökar kapaciteten med 40 procent för Greenfood. Bild Skanska

– Produktionen av hälsosam mat ställer höga krav på lokalerna och logistiken måste fungera i varje led. Hela anläggningen är skräddarsydd för Greenfood och har tagits fram under ett tätt samarbete under de senaste månaderna. Vi är oerhört stolta att få vara en viktig del av Greenfoods framtidssatsning med detta projekt, kommenterar Johan Hedve, uthyrningsansvarig för Logistik på Skanska Fastigheter i Göteborg.

Helsingborgsregionen är Sveriges importcentrum för frukt och grönt, med Nordens största hamn för frukt och grönt. Ungefär 90 procent av allt frukt och grönt som äts i Sverige passerar via Helsingborg. I slutet av april kom även Axfoods nyhet om att man bygger ett nytt fruktlager i Landskrona. Långeberga är enligt Skanska ett strategiskt logistikläge i Helsingborg, precis i anslutning till knutpunkten E4/E6/E20 som förbinder Köpenhamn med Oslo och Stockholm. För Skanska är projektet det hittills största logistikbygget i Norden.

– Greenfood har redan idag sitt säte i Helsingborg, som är Sveriges logistikcentrum för frukt och grönt, så det är naturligt att de satsar vidare för framtiden just här, säger Christoffer Bladh Nord, ansvarig för Industri & Logistik på fastighetsrådgivaren CBRE som varit rådgivare i affären.

Av Hilda Hultén