Candela bygger fabrik för flygande elbåtar i Stockholm

Efter en investeringsrunda på 24 miljoner euro satsar den svenska båttillverkaren Candela på en robotiserad fabrik för massproduktion av sina flygande elbåtar. De flyttar också huvudkontoret till Frihamnen, där de även bygger ett modernt utvecklings- och testcenter.

Den svenska båttillverkaren Candela har gjort sig känd för sina flygande elbåtar. Båtarna bärs av datorstyrda bärplan (vingar under båten) för att flyga över vattenytan, vilket minskar energiåtgången med 80 procent jämfört med konventionella fartyg. Det minskar också mängden svallvågor drastiskt, vilket är av intresse i Venedig där svallvågor skadar byggnader.

Efter rekordförsäljning av den nya fritidsbåtsmodellen C-8 stänger nu företaget en ny investeringsrunda på 24 miljoner euro. Pengarna ska användas för att skala upp utvecklingen av elektriska färjor samt bygga en robotiserad fabrik i Stockholmsområdet. Målet är att fabriken ska bygga 400 båtar per år om två år, samt producera den nya bärplansfärjan Candela P-30 som företaget tagit fram tillsammans med Region Stockholm.

– Candela är världens ledande teknikbolag inom elektrifiering av fritidsbåtar och fartyg. Övergången till fossilfria transporter har kommit långt på land. Tack vare Candelas bärplansteknologi kommer det nu även att ske till havs. Vi ser fram mot att stötta dem och möjliggöra massproduktion av de elektriska fartyg som vi tror kommer att ha en massiv positiv påverkan på utsläppen från sjöburna transporter över hela världen, kommenterar Lars Jörnow, partner EQT Ventures.

Elbåtstillverkaren flyttar också huvudkontoret till Frihamnen, där de tar plats i Magasin 2. Här bygger de också världens modernaste utvecklings- och testcenter för elbåtar med hamnanläggning och möjlighet för stockholmarna att uppleva framtidens båtliv i en stadsnära marin miljö.

– Det känns extra fint att vi kan vara med och omvandla Frihamnen från en hamn för fossila bränslen till en innovationshub för fossilfria fartyg. På gångavstånd från stadskärnan kan vi visa stockholmarna hur deras framtida elektriska sjötransporter ser ut, kommenterar Gustav Hasselskog, Candelas grundare och vd.