Candela flyttar in i nytt testcenter

Det svenska, innovativa startup-bolaget Candela Technology utvecklar teknik för framtidens hållbara båtliv och kollektivtrafik på vatten: med elmotorer och en teknologi som gör att båtarna “flyger över vattnet” med minskad energiåtgång som följd. Nu flyttar man in i sitt nya testcenter till Frihamnen i Stockholm.

I början av juni flyttade Candela Technology AB in i 830 kvm i Magasin 2 i Frihamnen i Stockholm. Under sommaren får de även tillträde till ytterligare en yta på kajen som ska användas till en avancerad prototypverkstad. 

Det är härligt att få flytta in i ett marint stadsområde som är på väg att bli till en attraktiv plats för innovatörer och entreprenörer. Tack vare Stockholms Hamnar kan vi i Frihamnen bygga upp världens modernaste test- och utvecklingscenter för elektriska båtar, kommenterar Mikael Mahlberg, kommunikationschef på Candela Technology.

Candela Technology är världsledande på högeffektiva, elektriska fartyg för både fritids- och kollektivtrafik. Tack vare en unik bärplansteknologi flyger Candelas fartyg över vattnet med 80 procent mindre energiförbrukning än konventionella fartyg, vilket för första gången gör det möjligt att åka både långt och snabbt till sjöss på el.

I Frihamnen ska Candela utveckla den teknik som möjliggör färjan Candela P-12, världens första elektriska bärplansfärja, som kommer tas i trafik av Region Stockholm år 2023.

– Det är en perfekt match och härligt för Stockholms Hamnar att välkomna en hyresgäst som blandar marin innovation med hållbarhet. Vi är mycket glada att ännu en välkänd och kreativ hyresgäst flyttar hit och sätter sitt eget avtryck i ett växande Frihamnen, kommenterar Fredrik Lindstål (C), ordförande Stockholms Hamn AB.

I Frihamnen finns idag, sedan öppnandet av Stockholm Norviks hamn, en mix av spännande verksamheter med allt från museer och mikrobryggeri till mediejättar och innovativa enskilda företag. Stockholms Hamnar har ett hundratal hyresgäster i Frihamnen och förvaltar 127 000 kvm lokalyta i området.