Flexport rekryterar tungt logistiknamn från Amazon

Dave Clark, arktitekten bakom Amazons enorma logistik-setup, lämnar bolaget efter 23 år för att bli vd för den digitala speditören och logtech-startupen Flexport.

Logtech-bolaget Flexport grundades 2013 i Silicon Valley, USA, av entreprenören Ryan Petersen och kan beskrivas som en digital speditör, med visionen att göra “global handel enkelt för alla”. Bolaget har växt enormt snabbt och omsatte 3,3 miljader USD under 2021. I januari värderades Flexport till 8 miljarder USD.

Amazons logistikarkitekt Dave Clark lämnar bolaget för att bli vd för Flexport. Foto Amazon

Nu landar bolaget ett riktigt tungt logistiknamn som ny vd: Amazon-veteranen Dave Clark, som lämnar tjänsten som CEO Worldwide Consumer på Amazon som ansluter till Flexport i september. Dave Clark har jobbat på Amazon i 23 år, och är en av huvudarkitekterna och hjärnorna bakom e-handelsjättens enorma globala logistikapparat.

“Jag har ägnat större delen av mitt yrkesliv år att försöka lösa problem i gränslandet mellan teknologi och den fysiska världen. Det är det jag gjort under nästan alla mina 23 år på Amazon, där jag arbetat i fantastiska team för att bygga teknologi som möjliggör mer transparenta och effektiva leverans av varor till kunder. Betydelsen av snabba, pålitliga leveranser har blivit tydligare under de senaste två åren genom pandemin” skriver Dave Clark i ett Linkedin-inlägg.

Försörjning har blivit en del av samhällsdebatten av fel anledning, menar han, och USAs försörjning lider av fragmentering i teknologier och processer.

“Ryan Petersen och hans team har kastat sig in i att lösa problemen på ett briljant sätt i den mest komplicerade delan av försörjningskedjan; den globala, gränsöverskridande förflyttningen av gods. Det är ett område som få techbolag vågat beträda på grund av alla regler, skrämmande geografiska avstånd och silonätverk av leverantörer. Flexport har byggt en teknikplattform som kopplar samman hela ekosystemet för global handel, en monumental prestation som möjliggör för säljare, köpare och logistikaktörer i alla storlekar att skala upp. Ryan och hans team har växt bolaget till en imponerande storlek och kunderna älskar det. Jag tror att vi bara börjat inse potentialen och magnituden av Flexports innovationer” skriver Dave Clark vidare i inlägget.

Clark ansluter till Flexport i september och kommer under de första sex månaderna att dela vd-posten med grundaren och nuvarande vdn Ryan Petersen. Därefter är tanken att Petersen ska övergå till att vara styrelseordförande för bolaget, och Clark blir ensam vd.

– Under de senaste två decennierna har Clark hjälpt Amazon att skala upp till den teknologi- och logistik-koloss som bolaget är idag. Han är en bolagsbyggare och entreprenör i hjärtat, med en ledarerfarenhet som kommer att styra in Flexport i den mest spännande fasen av vår resa, kommenterar Ryan Petersen rekryteringen.

Amazon har nu framför sig att hitta en ersättare för Clark, som lämnar i en tid när bolagets aggressiva tillväxt under pandemin lett till att man nu är överbemannade och med ett överskott av lagerytor, samtidigt som en facklig våg sköljer över bolaget.

Läs mer om rekryteringen i en artikel Forbes.

Av Hilda Hultén