Castellum bygger Malmöterminal åt Budbee

Snabbväxande last mile-aktören Budbee investerar i en ny terminal i Malmö, som Castellum bygger. För ändamålet har Castellum förvärvat 17 000 kvm vid E6/E20 och trafikplats Lockarp av Malmö stad.

Affären med Malmö stad har föregåtts av “ömsesidigt positiva diskussioner”, som nu landat i att Castellum köper nära 17 000 kvm mark i ett perfekt logistikläge med direktkoppling till E6/E20 och trafikplats Lockarp – en plats där flera logistikverksamheter etablerats under senare år. Projekteringen av den nya anläggningen sker i linje med Castellums nordiska etableringsplan för logistik, där hållbarhet går hand i hand med högteknologiska lösningar.

– Detta blir ett flaggskepp i vår logistikportfölj. Vi ser fram mot ett långsiktigt samarbete med Budbee som är ett av de starkaste företagen inom lastmile distribution i Sverige, säger Ola Orsmark, vd för Castellum Region Öresund, i ett pressmeddelande.

Den blivande anläggningen ska stå klar under 2022 och uppgår till 5 135 kvm uthyrbar yta, som Budbee hyr på ett åttaårigt kontrakt. Castellums investering beräknas till drygt 94 Mkr, och enligt Malmö stad ska satsningen kunna generera cirka 500 arbetstillfällen.

Logtech-bolaget Budbee växer snabbt inom last mile-distribution: förflyttningen av gods från en hub till en slutdestination, ofta en konsument. Castellums avsikt är att tillsammans med Budbee skapa Sveriges modernaste last mile-terminal, helt anpassad utifrån automation och med egen solenergi på taket för effektiv fastighetsdrift och laddning av elfordon.

– Pandemin och den snabbt ökande e-handeln har drivit på utvecklingen i logistikbranschen, där Malmö och Öresundsregionen vuxit fram som ett av norra Europas ledande logistiknav. Den här affären är gynnsam för alla parter, både för de inblandade bolagen och för staden Malmö och hela regionen, kommenterar Hans Sahlin, chef för logistik på Castellum AB.