Castellums solcellstak på Hisingen vinner pris

Fastighetsbolaget Castellums 30 000 kvm stora solcellstak på fastigheten i Hisingen tilldelas utmärkelsen “Årets anläggning” av branschorganisationen Svensk Solenergi. Bolaget vill med anläggningen utmana begränsande skatteregelverk.

Solenergipriset har delats ut sedan 2004 av branschföreningen Svensk Solenergi. Förra året tog fastighetsbolaget hem priskategorin “Årets prestation” med satsningen att bygga 100 solcellsanläggningar inom fem år. I år blir Hisingen Logistikpark utsedd till “Årets anläggning”.

– Att vinna är alltid kul men vi ser priset främst som en bekräftelse på hur vi gör konkret, mätbar och inspirerande nytta i klimatomställningen, kommenterar Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum.

Anläggningen består av ett 30 000 kvm stort tak utrustat med cirka 8 500 solcellspaneler som årligen producerar runt 3,3 GWh, motsvarande elkonsumtionen för 660 standardvillor. I grunden är anläggningen en testbädd för huruvida storskalig solel kan bli hållbart och lönsamt.

– Vi vet att vi får ihop affären och är väldigt trygga med att detta är en jättebra väg framåt. Framöver kommer vi till exempel att investera i stora anläggningar på flygplatsområdet Gateway Säve, kommenterar Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst.

Fastighetsbolaget vill utmana det skatteregelverk som begränsar storleken på solsatsningar.

– Om vi kan göra det här på Hisingen så kan våra kollegor göra samma sak. Vi hoppas att detta skapar ringar på vattnet och att hindren tas bort, kommenterar Filip Elland.