Catena bygger för Hello Fresh i Bjuv

Hösten 2019 etablerade sig det tyska matkasseföretaget Hellofresh i Findus gamla ärtfabrik i Bjuv, med sikte på den svenska marknaden. Nu bygger Catena ett nytt, 27 400 kvm stort nytt lager åt Hellofresh på området, som ska stå klart hösten 2022.

Tyska Hellofresh grundades i Berlin 2011, bland annat med svenska Linas Matkasse som förebild. En av medgrundarna är den svenska entreprenören Jessica Schultz – då Nilsson, som dock lämnade bolaget 2016. Hellofresh har vuxit rejält sedan starten; bolaget noterades på Frankfurtbörsen 2017 och väntas omsätta 6,6 miljarder Euro under 2022.

Hellofresh finns idag på flera stora marknader i världen; flera länder i västeuropa, Nya Zeeland, Australien, Kina och USA – där man växt till den största matkasseaktören i landet. I Sverige lanserades Hellofresh hösten 2019, när man etablerade sig i Findus gamla ärtproduktionslokaler i Bjuv, och ett leveransupplägg med hemleverans i stora delar av landet via Postnords lantbrevbäring. 

Det tyska bolaget uppger att de har sett en stark tillväxt på den svenska marknaden, och nu står det klart att Hellofresh ska mer än fördubbla sin produktion genom att flytta till en fyra gånger så stor lokal och dubblera antalet anställda till omkring 1 000 personer de närmaste åren. 

”Sedan vi lanserade Hellofresh i Sverige för mindre än två och ett halvt år sedan och i Danmark år 2020 har vi sett en imponerande tillväxt i båda länderna. Tack vare våra hårt arbetande och engagerade medarbetare har vi kunnat förse kunder i Danmark och Sverige med ett hela tiden ökande utbud av fräscha och välsmakande måltider. Vi ser fram emot att ta nästa steg på vår tillväxtresa, tillsammans med våra kunder, våra anställda, våra betrodda partners och samhället i Bjuv”, säger Kristian Hald, vd för Hellofresh Nordics, i ett pressmeddelande. 

Bygger i Foodhill

Jörgen Eriksson. Foto Catena

Fastigheten i Bjuv där Hellofresh etablerat sig, är en samling anrika byggnader på totalt 100 000 kvm som fram till 2017 innehöll Findus ärtproduktion. Sedan 2018 ägs av fastigheten av Catena, Foodhills och Backahill, genom JV-bolaget Foodhills Fastighet, där den fd Catena-profilen Mikel Halling är vd.

– Hellofresh vidareutvecklar matkassekonceptet och har ett erbjudande som bidrar till minskat matsvinn. Vi är mycket glada att Hellofresh väljer Bjuv som fortsatt bas för sin tillväxt på den svenska och danska marknaden, kommenterar Mikael Halling.

Tanken från början var att bygga upp ett nytt logistikkluster i de gamla lokalerna, något man lyckats med: Idag har företag som Sydgrönt, Lantmännen, Nowaste, Glimåkra Åkeri, Nutifood och Foodhills verksamhet i området, förutom Hellofresh verksamhet.

– Det finns ett byggbart markområde på Findusfastigheten där vi nu ska bygga ett drygt 27 000 kvm stort livsemedelslager åt Hellofresh. Lokalerna ska stå klara redan nästa höst, så det är en ganska tajt tidplan, berättar Jörgen Eriksson, vd Catena.

Han har goda förhopningar om att hyra ut Hellofresh befintliga lokaler i anläggningen redan under byggtiden:

– Det är en stor efterfrågan på logistiklokaler, och särskilt med tanke på att delar av ytorna är kylda så kommer vi nog hitta nya hyresgäster ganska enkelt.

Catena ansvarar för bygget av den nya anläggningen som blir drygt 27 400 kvm stor, och innebär en investering på 334 miljoner SEk för Foodhills Fastigheter. Certifiering kommer att ske enligt Miljöbyggnad Silver och på taket installeras en solcellsanläggning. Hellofresh hyr lokalen på ett tioårskontrakt, och planerar att flytta in den nya anläggningen under hösten 2022.

Catena köpte nyligen ett annat stort markområde i Bjuv, nära Åstorp, där man kommer att kunna bygga omkring 240 000 kvm ny logistik på sikt:

– Jag tror att vi kan byggstarta den marken inom 12-18 månader, berättar Jörgen Eriksson.

Av Hilda Hultén