Catenas logistikplaner i Ängelholm hotade

Catenas planerade logistikområde i Norra Varalöv, Ängelholm intill det befintliga E-city Engelholm, är hotat efter ett nytt beslut från kommunens arbetsutskott. Flera partier har nu ändrat sig och en majoritet har röstat nej till att bygga området för att skydda värdefull åkermark.

Catenas markutvecklingsbolag Queenswall 2 har planerat ett verksamhetsområde för logistik och e-handel i området Norra Varalöv i Ängelholm, intill E-City Engelholm. Men verksamhetsområdet, som skulle ge 1 500-2 000 nya jobb, är nu hotat. Flera politiker har ändrat sig och en majoritet i kommunstyrelsens arbetsutskott har nu röstat för att helt lägga ned planerna, enligt SVT.

Det är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som ändrat sig och nu röstar nej. I en intervju med SVT berättar oppositionsrådet Lars Nyander (S) att klimatdebatten kring att bygga på åkermark ligger bakom förändringen.

– Placeringen av verksamheten är på mark som kommer behövas när vi pratar om matförsörjning och klimatdebatten har visat att vi måste vara rädda om de resurser vi har. Våra medlemmar fick rösta kring detta och vi har ändrat oss väldigt sent, säger Lars Nyander.

Moderaterna är nu det enda partiet som röstar ja i frågan. Förslaget ska upp i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i december. Om de går på samma linje som arbetsutskottet stoppas projektet.

Historiskt strulig logistikutveckling

Det är inte första gången som Catena och Queenswall haft problem med sina byggplaner i Ängelholm; 2017 hade bolaget under en tid Sveriges största svartbygge i kommunen, när man byggde E-city Engelholm med Boozts centrallager som kronjuvel. Projektet vann senare samma år utmärkelsen “Årets Logistiketablering 2017” ett pris som delades ut samma dag som detaljplanen slutligt klubbades igenom.

Då var det dock främst Länsstyrelsen som ville stoppa utvecklingen för att bevara jordbruksmarken, medan det politiska stödet fanns för projektet.

Läs mer:

Catenas vd om kovändningen: “Det är inte roligt”