Cellbes automatiserar med Autostore

Cellbes har sedan tidigare beslutat att sälja sitt centrallager i Viared, Borås till Logistea, som kommer att modernisera och bygga ut fastigheten. Nu väljer man att automatisera lagret med en Autostore.

Cellbes AB förändrar logistiken för att kunna gå från postorderföretag till renodlad e-handlare. Den svenska koncernen har huvudkontor i Borås och är verksamma i totalt 9 europeiska länder. I Sverige har man ca 200 anställda och försäljningen domineras av e-handel med fokus på mode för kvinnor och män samt ett hemsortiment.

Cellbes valde sommaren 2021 att sälja sitt fastighetsbolag innehållande Fastigheten Vindan 1 i Borås till Logistea (tidigare Odd Molly International AB). Gemensamt beslut fattades om att bygga ut fastigheten med 8 700 kvm till totalt 21 400 kvm och modernisera anläggningen. Cellbes hyr en merpart av fastigheten. I samband med utbyggnaden går Cellbes från manuellt till automatiserat lager med Autostore från Element Logic – samt väljer att outsourca driften till Insitepart.

“Alla förändringar handlar om att effektivisera lagerverksamheten, med omställning från postorderföretag till renodlad e-handlare, som möter slutkundernas efterfrågan.” skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Denna transaktion är ett stort steg framåt för oss då den ger oss möjlighet att till 100% fokusera på att utveckla Cellbes e-handel och vårt totala erbjudande. Detta ger oss även möjlighet att fortsätta vår expansion och på ett med professionellt sätt under lång tid möta kundernas förväntningar på ledtid och leverans, kommenterar Cellbes vd Charlotte Nordén.

I fas ett ska en Autostore-lösning med 62 robotar och 15 karusellportar installeras. Autostore-systemet är designat för att klara 1 700 orderrader/h och har även ett bansystem kopplat för att hantera inbound, outbound, sortering och waste.

– Vi är glada att Cellbes har valt att satsa på säkerställd kvalitet, kostnadseffektivitet och flexibilitet i sin lagerverksamhet genom Autostore. Automatisering är en naturlig väg att gå när logistiken förändras så radikalt som den gör nu, särskilt inom retail och e-handel, med helt andra kompetenskrav, kommenterar Anders Bohlin, försäljningschef på Element Logic Sweden.

Driftsättning beräknas ske sommaren 2022.