Sib Solutions etablerar USA-kontor

Svenska techbolaget SiB Solutions, som utvecklar tjänster för intelligent videoanalys av logistikprocesser, tog förra året in kapital för att expandera internationellt. Nu har planerna börjat bli verklighet, och bolaget har anställt en säljansvarig för USA. “Vi har redan märkt ett stort intresse” säger vd Stefan Borg.

SiB Solutions grundades 2017 i Lund med idén att använda AI och intelligent videoanalys i logistikprocesser. Det senaste året har kommersen börjat ta rejäl fart, inte minst inom tredjepartslogistik, med Nowaste Logistics, Hillebrand, Ingram Micro, Scania och Postnord TPL bland kunderna.  

Satsar globalt direkt

Ambitionen har från start varit att växa internationellt. I mars 2021 fick bolaget investeringsstöd på 175 000 kronor med mentorstöd från Business Sweden för att expandera till bland annat USA.  

Stefan Borg. Foto Sib Solutions

– Tillsammans har vi sedan dess undersökt den amerikanska marknaden, och sett goda möjligheter för oss och vårt erbjudande. Även i USA sker dyra och onödiga fel i logistiken som våra tjänster kan eliminera. Vi har redan märkt ett stort intresse, berättar Sib Solutions vd Stefan Borg.

I höstas gjorde bolaget en nyemission på 50 miljoner kronor för att skynda på den internationella expansionen.

– Idag finns det ingen annan som valt att nischa motsvarande teknologi mot logistikbranschen vilket gör att vi ser stora möjligheter att bli en ledande aktör och då måste man satsa globalt direkt. Det finns inte tid att först satsa på Sverige för att sedan ta sig an Norden, sen Europa och till sist världen. Det är globalt direkt som gäller, säger Stefan Borg. 

I den globala expansionen ska SiB Solutions etablera sig med egen personal i USA, Central- och Sydeuropa samt Sydostasien. Under hösten har bolaget inlett samarbeten i UK och etablerat verksamhet i Benelux genom kollegor i Nederländerna.

Rekryterar säljansvarig

Nu har även USA-planerna blivit verklighet, och bolaget har rekryterat Derek Grant som säljansvarig i USA. Företaget börjar med att sikta in sig på Georgia, Illinois och Kalifornien.

– Jag ser fram emot att introducera det värde som Sib Solutions lösningar innebär för logistiken i USA. Intelligent videoanalys innebär sökbar video för företagens plock- pack och fraktprocesser, det är en riktig “game changer” i jakten på felfri logistik, kommenterar Derek Grant.

I mitten av mars ställer Sib Solutions ut vid logistikmässan Georgia Logistics Summit

– USA är en enorm marknad och det är fantastiskt att få in en fot där. Via partners kan vi göra installationer över hela världen, och tack vare pandemin har vi tagit fram en digital offereringsprocess. Eftersom tjänsten är uppkopplad kan vi sköta allt på distans, så det finns egentligen inga hinder för oss att bli en global spelare, säger Staffan Persson, medgrundare på Sib.  

Av Hilda Hultén