Sib Solutions ska växa – tar in 50 miljoner

Svenska videoanalysföretaget Sib Solutions, tar in 50 miljoner för att kunna expandera. Först siktar man på USA, sedan Central- och Sydeuropa samt Sydostasien.

Lundabaserade SiB Solutions utvecklar tjänster för intelligent videoanalys inom logistik och har fått rejält med luft under vingarna det senaste året, med flera nya kunder – inte minst inom tredjepartslogistik. Genom företagets system kan logistikföretaget få kontroll över och bevisa vad som skett i företagets hantering av godset vilket skapar data som kan användas som bevis ex. vid reklamationer.

I dagsläget har bolaget totalt 16 kunder, varav många inom tredjepartslogistik, där Nowaste Logistics, Hillebrand, Ingram Micro och Postnord TPL finns bland kunderna.  

Bolaget tar nu in 50 miljoner kronor i en nyemission. Affärsmannen Anders Pettersson, tidigare delägare i Sharkmob som såldes till Tencent, återinvesterar i bolaget och ny större investerare är svenska Nidoco AB, ett dotterbolag i finska Virala Oy Ab-koncernen, som representeras av Patrick Castrén. Nidoco investerar tio miljoner kronor. Kapitalet ska gå till bolagets globala expansion. 

Ny produkt

– Idag finns det ingen annan som valt att nischa motsvarande teknologi mot logistikbranschen vilket gör att vi ser stora möjligheter att bli en ledande aktör och då måste man satsa globalt direkt. Det finns inte tid att först satsa på Sverige för att sedan ta sig an Norden, sen Europa och till sist världen. Det är globalt direkt som gäller, kommenterar Stefan Borg, vd och medgrundare av SiB Solutions. 

I den globala expansionen ska SiB Solutions etablera sig med egen personal i USA, Central- och Sydeuropa samt Sydostasien. I USA ska företaget börja med att sikta in sig på Georgia, Illinois och Kalifornien. SiB Solutions samarbetar med Business Sweden i både USA, Europa och Sydostasien.

– Investeringskommittén med personer från hela världen tyckte det var enkelt att förstå SiB Solutions affärspotential och vi kommer nu hjälpa bolaget att kartlägga marknader och hitta kunder och partners, säger Anders Bohman, Head of LEAP Accelerator på Business Sweden, i ett pressmeddelande.

Förutom kapitalet som ska gå till SiB Solutions etablering ute i världen så ska en del av nyemissionen även gå till produktutveckling och till att stärka huvudkontoret i Lund.

– Även om det varit besvärliga tider under pandemin så har bolaget utvecklats positivt och fått in många nya kunder samtidigt som befintliga kunder valt att fördjupa samarbetet med oss, kommenterar Stefan Borg.