Cellbes lägger ut lagerdriften på Insitepart

Cellbes sålde tidigare i höstas sin lagerfastighet på Viared i Borås till Odd Molly, och just nu byggs fastigheten ut och automatiseras. 65 personer i lagerpersonalen varslades i september, och nu skriver e-handlaren driftavtal för lagret med Insitepart.

Cellbes grundades 1954 och har idag försäljning online i nio länder, med kontor i tre av dessa, samt ett sourcing-kontor i Shanghai. Huvudkontor och lager finns i Borås, men omsättningen har minskat från ca 1 miljard 2018 till ca 670 miljoner SEK 2020. Nu pågår arbetet för fullt att ställa om det gamla postorderföretaget till en renodlad e-handlare, och anpassa verksamhet och logistiklösning.

I september sålde Cellbes sitt fastighetsbolag, Cellbes Real Estate AB, till Logistea (tidigare Odd Molly). Affären innebar bland annat att fastighetsbolaget tar över Cellbes befintliga centrallager på 12 700 kvm i Borås, investerar i en utbyggnad av lagret med 8 700 kvm och att en del av lagret automatiseras med en robotlösning från Autostore. Fastighetsbolaget renoverar även kontorslokalen i fastigheten, ditt Cellbes huvudkontor ska flytta. Inflyttning ska ske före sommaren 2022, och Cellbes kommer att hyra merparten av det 21 400 kvm stora lagret.

Från egen lagerdrift till extern

Cellbes har tidigare drivit lagret i egen regi, med ett bemanningsavtal med Aditro Logistics som komplement. Men i september varslade bolaget all egen lagerpersonal, ca 65 personer, om uppsägning.

Charlotte Nordén. Foto Cellbes

Nu har e-handlaren tecknat ett nytt driftavtal för lagret med Insitepart, som ”ett led i att minimera affärsrisken i övergången till den nya lagerlösningen, och för att säkerställa kvalitet, kostnadseffektivitet och flexibilitet”. Samarbetet omfattar stöd i lösningsdetaljering och implementering samt löpande drift och utveckling av robotlagret.

– Vi har sökt efter en partner som tillsammans med oss kan lyfta vår logistik och säkerställa en långsiktigt konkurrenskraftig lagerlösning. När vi nu väljer att automatisera verksamheten vet vi att Insitepart har all den kompetens och erfarenhet som krävs för att vi ska lyckas, kommenterar Cellbes vd Charlotte Nordén.

Insitepart omsätter ca 400 miljoner SEK och sysselsätter ca 1 500 medarbetare.

– Vi jätteglada över förtroendet och ser fram emot att under nästa år börja rekrytera och etablera vår lokala driftorganisation för Cellbes, säger Tobias Jonasson, vd och koncernchef på Insitepart.

Det nya lagret med den nya driftlösningen planeras vara i full drift till mitten på nästa år, och innebär att bolaget kommer att behöva nyrekrytera ett antal personer i Borås.

Tobias Jonasson. Foto Hilda Hultén

“Armar och ben räcker inte”

För Insitepart är affären med Cellbes det andra större driftavtalet man tecknar på kort tid; i förra veckan skrev bolaget driftavtal för Apotekets nya e-handelslager i Eskilstuna.

När logistiken förändras så radikalt som den gör nu, särskilt inom retail och e-handel, så ställs det helt andra kompetenskrav 

– Logistikverksamheter behöver ständigt utmanas för att fortsätta utvecklas, och när logistiken dessutom förändras så radikalt som den gör nu, särskilt inom retail och e-handel, så ställs det helt andra kompetenskrav på oss som extern drift- och bemanningspartner. Det räcker inte att bara skicka armar och ben efter problemen, man måste leverera kompetens och utveckla också, konstaterar Tobias Jonasson.

Av Hilda Hultén