Insitepart driftar Apotekets e-handelslager i Eskilstuna

Apoteket har skrivit samarbetsavtal med Insitepart för bolagets nya, 20 000 kvm stora e-handelslager i Eskilstuna. Samarbetet innebär att Insitepart stöttar i lösningar, drift och bemannar det högautomatiserade lagret, som väntas sysselsätta omkring 100 personer i full drift. 

I januari aviserade Apoteket investeringen i ett nytt, högautomatiserat lager i Eskilstuna för sin växande e-handel. Lagret byggs av Bockasjö, och bir initialt 20 000 kvm stort, med möjlighet att bygga ut ytterligare 12 000 kvm vid framtida behov. Apoteket flyttar därmed sin e-handelslogistik från sin nuvarande TPL-lösning hos Tamro.  

Wictoria Glans. Foto Apoteket

– Vår e-handel växer extremt snabbt. Att starta ett modernt eget lager för den hanteringen är ett strategiskt beslut och syftet är att vi ska kunna få full kontroll över hela e-handelsaffären för att kunna utveckla den på bästa sätt framåt, kommenterar Apotekets e-handelchef Wictoria Glans.

Apoteket har också valt att automatisera sitt nya lager, med en automatiserad A-frame-baserad plocklösning från Knapp, och en packautomationslösning med packmaskiner, packmaterial, service och underhåll från Nöjd AB. 

Ny partner för lösningar och drift

Samarbetet man nu inleder med Insitepart omfattar stöd i lösningsdetaljering och implementering samt löpande drift och utveckling av anläggningen.

– Vi är mycket glada att påbörja detta samarbete samt att nu starta rekrytering av ett stort antal lagermedarbetare och farmaceuter. Det nya lagret i Eskilstuna är ett viktigt steg i att utveckla vår snabbväxande e-handel. Vi ser fram emot att under nästa år öppna marknadens mest moderna e-handelsanläggning med teknik i framkant, kommenterar Wictoria Glans. 

Tobias Jonasson. Foto Hilda Hultén

Insitepart är en drift- och kompetenspartner inom logistik som erbjuder anpassade driftlösningar och driftnära specialistkompetenser åt uppdragsgivare med kvalificerade lager- och terminalverksamheter. Uppdraget för Apoteket beräknas sysselsätta ett 100-tal medarbetare bestående av driftpersonal och specialistresurser. 

– Vi är glada över förtroendet och ser fram emot att vara en aktiv del i att utveckla e-handelslogistiken för ett av Sveriges starkaste varumärken. Arbetet med att designa och detaljera lösningen har pågått under en längre tid och kommer nu att övergå i ett ökat fokus på att rekrytera och etablera den lokala driftorganisationen, säger Tobias Jonasson,  vd och koncernchef på Insitepart.

Det nya e-handelslagret i Eskilstuna planeras vara färdigt för inflyttning i vår och i full drift i slutet av 2022.

Starkt tillväxtläge

Eskilstuna är Sveriges just nu snabbast växande logistikkommun, med över 200 000 kvm tillkommande ytor bara under 2022, och totalt över 310 000 kvm ny logistik under uppförande. Förutom Apoteket så satsar bl a Footway, Coop, Frode Laursen, H&M, Vannetukku och Gardenstore i kommmunen. Etableringarna väntas generera tusentals nya jobb, vilket är glädjande för kommunen. Men Tobias Jonasson tror att den starka tillväxten kan innebära en utmaning i att hitta logistikkompetens. 

– Det blir nog en tuff uppgift att lösa, det är många som slåss om kompetensen i Eskilstuna nu, vilket såklart ställer extra krav på oss som arbetsgivare att skapa en attraktiv arbetsplats.

Av Hilda Hultén

Apotekets nya e-handelslager i Eskilstuna. Bild Bockasjö