DB Schenker och Lufthansas fossilfria fraktflyg flyger vidare

Logistikaktörerna DB Schenker och Lufthansa Cargo lanserade inför årets sommarsäsong fossilfritt fraktflyg på sträckan Frankfurt-Shanghai. Flyget drivs av Sustainable Aviation Fuel (SAF). Nu förlänger de flyget till mars 2022 med telekomföretaget Nokia som ny kund.

Inför årets sommarsäsong lanserade DB Schenker och Lufthansa Cargo en gemensam satsning på att leverera klimatneutral flygfrakt på linjen Frankfurt-Shanghai. Flygplanet, en Boeing 777F, är det första att tankas helt och hållet med det fossilfria SAF.

SAF framställs av förnybart avfall, såsom använda matoljor, och är idag ca tre gånger dyrare än konventionell fossil fotogen. Att byta till SAF på sträckan Frankfurt-Shanghai sparar ca 174 ton konventionell fotogen varje vecka och under sommarsäsongen 2021 minskade utsläppen av växthusgaser med flygplanet med 20 250 ton. Under kommande vintersäsong, från slutet av oktober 2021 till slutet av mars 2022, beräknas minskningen bli ytterligare drygt 14 000 ton.

En av kunderna som var med på flyget från start är Siemens Healthineers AG. Nu ansluter sig Nokia som kund.

– Vi är glada över att ha Nokia ombord som en ny stor kund. Tillsammans kan vi undvika CO2-utsläpp och ta ytterligare ett steg mot en mer hållbar framtid, kommenterar Thorsten Meincke, ansvarig för global flyg- och sjöfrakt på DB Schenker.

Det SAF-drivna Boeing-planet trafikerar sträckan Frankfurt-Shanghai varje vecka. Foto Lufthansa Cargo/Oliver Roesler.

Under de kommande fem månaderna kommer Nokia skicka ca 10 ton utrustning i veckan från en produktionsanläggning i Shanghai till deras europeiska nav i Tilburg, Nederländerna. Avtalet med Nokia omfattar både flyg- och landtransporter av godset från Shanghai till Tilburg. Landtransporterna kommer utföras med HVO-drivna fordon.

– Investering i hållbara lösningar är av högsta prioritet för oss och våra partners. Vi kan bara nå våra klimatmål tillsammans. Vi strävar ständigt efter att minska vårt koldioxidavtryck för transporter och logistik, och flygfrakt är en betydande bidragsgivare, kommenterar Tommi Uitto, vd för Nokia Mobile Networks.