DB Schenker säljs – stor omorganisation väntar

Deutsche Bahns styrelse har fattat det formella beslutet om att sälja sitt logistikbolag DB Schenker, det framgår i ett internt mail som DL tagit del av. Samtidigt inleder bolaget en stor omorganisation, där flera landsorganisationer försvinner, och den svenska verksamheten ska styras genom ett nordiskt kluster, med nuvarande finske vdn Petteri Nurmi vid rodret.

Idag, den 15 december, instruerade förvaltningsrådet för Deuteche Bahn AG bolagssstyrelsen att “granska och förbereda försäljningen av upp till 100 procent av aktierna i DB Schenker”. Det framgår av ett mail som idag skickades ut för att officiellt informera organisationen om beslutet.

Jochen Theves. Foto DB Schenker

“Vi välkomnar dagens styrelsebeslut som ett första steg mot tydlighet och är öppna för en förändring av vår ägarstruktur och de chanser för en kraftfull framtid som detta kan innebära” skriver DB Schenkers vd Jochen Theves i mailet.

Han bjuder samtidigt in bolagets anställda till ett internt, globalt informationsmöte om beslutet och den kommande värderingsprocessen, ett möte som ska hållas vid lunchtid imorgon fredag, den 16 december.

DB Schenker har över 76 000 anstälda globalt och ökade sin omsättning med närmare 33 procent under 2021, då bolaget omsatte 23,4 miljarder euro, mot 17,7 miljarder euro under 2020. Enligt Deutche Bahn Groups halvårsrapport för första halvåret 2022 gjorde DB Schenker sitt bästa halvårsresultat någonsin under bolagets 150-åriga historia. DB Schenker rankas som världens fjärde största TPL-bolag enligt Statista, och uppskattas enligt Nyhetsbyrån Reuters vara värderat till mellan 12 och 20 miljarder euro.

Reuters var först att rapportera om nyheten att Deutsche Bahn planerar att sälja DB Schenker i september i år. Sedan dess har flera internationella medier spekulerat i möjliga köpare av logistikjätten, bland annat DSV, Kuehne Nagel och Maersk. Under Logistik & Transport-mässan i Göteborg så avvisade Maersks Nordenchef Birna Odefors dock ryktet om att bolaget skulle ha planer på att köpa DB Schenker.

Stor omorganisation – landsorganisationer förvinner

Petteri Nurmi blir ny klusterchef i Norden nästa år. Foto DB Schenker

Beslutet om försäljning fattas samtidigt som en rejäl omorganisation rullas ut i DB Schenker, i syfte att effektivisera organisationen. Enligt uppgifter till redaktionen så ska flera av landsorganisationerna i Europa avvecklas och istället ska verksamheten skötas på klusternivå. Antalet landsorganisationer ska minskas från dagens 72 globalt till ett 20-tal.

Enligt uppgiftslämnaren kommer DB Schenkers Sverige-vd Magnus Strand att sluta nästa år och Norge, Sverige, Finland och Danmark kommer att få en gemensam nordisk ledning, där den nya klusterchefen blir den nuvarande vdn för DB Schenker i Finland – Petteri Nurmi.

Av Hilda Hultén