Den ukrainska spannmålsexporten är igång

I måndags lämnade det första fartyget med spannmål den ukrainska hamnen Odessa. Idag, fredag, väntas ett turkiskt fartyg angöra hamnen för att fortsätta exporten. Lastfartyget blir det första att angöra en ukrainsk hamn sedan kriget bröt ut.

DN rapporterar att fraktfartyget Razoni lämnade Odessa i måndags, lastat med efterlängtat spannmål. Det första efter att avtalet om export signerades den 22 juli för att bemöta den globala matbristen. Razoni lämnade hamnen under måndagen för inspektion i Istanbul och seglade tre dagar senare vidare genom Bosporen.

Tidningen skriver att Ukrainas infrastrukturminister kommenterat att ytterligare 16 lastfartyg väntas lämna Ukraina de kommande veckorna.

Nu skriver Reuters att ytterligare tre fartyg har lämnat landet fyllda med totalt 58 041 ton majs under fredagen. De rapporterar också att ett första ankommande fartyg är på ingång under dagen. Det turkiska lastfartyget ska ha legat för ankar i Marmarasjön, strax utanför Turkiets asiatiska kust, och blir det första att angöra en ukrainsk hamn sedan kriget bröt ut.