Avtal om ukrainsk export signerat – sedan anföll Ryssland

I fredags eftermiddag signerades ett avtal mellan Ryssland och Ukraina som går ut på att släppa ut det spannmål som sitter fast i Ukraina, enligt DN. Men hoppet har redan grumlats, sedan Ryssland bombat hamnen i Odessa.

Den ryska blockaden mot Ukrainas hamnar har gjort det svårt för landet att exportera spannmål, vilket resulterat i att över 20 miljoner ton spannmål har suttit fast i landet. Det i sin tur har bidragit till allt högre livsmedelspriser och svårigheter för FNs nödhjälpsprogram, som får 40 procent av sitt vete från Ukraina.

Men under förra veckan skrev vi om att ett avtal för att lyfta blockaden var på väg, efter medlingsförsök av FN och Turkiet. I fredags signerades avtalet, enligt flera medier. Bl a skriver DN att överenskommelsen gäller tre hamnar, varav en är Ukrainas största hamn i Odessa. Om allt går vägen kan snart fem miljoner ton spannmål skeppas varje månad.

– I dag lyser en fyrbåk av hopp över Svarta havet, säger António Guterres, FNs generalsekreterare, i ett uttalande.

Tidningen skriver vidare att båda länderna har gått med på att inte angripa kommersiella fartyg eller hamnar. FN och Turkiet kommer övervaka lastningen av fartygen i Ukraina och inkommande fartyg kommer inspekteras i en turkisk hamn, för att förhindra att vapen smugglas in i Ukraina.

– Det kommer att hjälpa till att stabilisera de globala livsmedelspriserna, som var på rekordnivåer redan före kriget – en sann mardröm för utvecklingsländerna, säger António Guterres.

Ryskt anfall i Odessa

Men den relativt goda stämningen höll inte länge. DN rapporterar att mindre än ett dygn efter att avtalet signerades genomförde Ryssland en robotattack mot hamnstaden Odessa. Ryssland uppgav först att de inte hade genomfört anfallet, men ändrade sig under söndagen och menar nu att de förstörde militär infrastruktur i hamnen. Närmare bestämt ett ukrainskt militärfartyg.

Anfallet har fördömts av både FN och EU enligt tidningen. Nu menar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att det inte går att lita på ryssarna och varnar för att fler störningar kommer sinka de efterlängtade exporterna. Ukraina förbereder sig ändå för att återupprätta exportflödena.