DSV bygger jättelager i Rosersberg

DSV bygger ett nytt, 68 000 kvm stort, automatiserat logistikcenter i Rosersberg. Totalt blir fastigheten 73 000 kvm och ska stå klar för användning i slutet av 2021, vilket innebär att man gör 2021 års största logistiketablering.

DSVs nya anläggning kommer erbjuda ett komplett utbud av transport- och logistiktjänster, mäter totalt 73 000 kvm, och byggs på en 157 000 kvm stor tomt, som DSV köpte av Kilenkrysset i december 2020.

– Vi är igång med kontrakteringen av byggentreprenör, en process som ska vara klar i slutet av januari, berättar Ian Swinhoe, vd för DSV Solutions i Sverige.

Lagret kommer att omfatta cirka 68 000 kvm och ha ett automatiserat robotlagringssystem i form av en Autostore-anlägggning och system med smalgångsställage med AGV-truckar.

– Lösningen gör att kapaciteten blir nästan dubbelt så stor som för ett konventionellt lager, berättar Ian Swinhoe.

DSVs nya logisikcenter i Rosersberg. Visionsbild: DSV.

Årets största logistiketablering

Det nya logistikcentret kommer inrymma DSVs tre affärsområden, Solutions, Air & Sea och Road och förväntas ge cirka 200 nya jobb till Rosersberg-området. Lokalerna kommer även att innehålla ca 5 000 kvm omlastningsterminal och kontorslokaler. Byggnaderna certifieras med den tyska hållbarhetsmärkningen för fastigheter: DGNB, och 80 procent av materialen ska kunna gå att återanvänd. Solpaneler på taket ger en stor del av den el som krävs för verksamheten. Bygget planeras påbörjas i februari och vara klar i slutet av 2021 – vilket gör det till årets största logistikbygge.

Kortar leveranstiderna

För DSV Road ska den nya anläggningen komplettera omlastningsterminalen i Länna (Skogås) i södra Stockholm, och korta leveranstiderna i regionen.
– Våra lokala kunders gods kommer kunna transporteras mellan den norra och den södra terminalen och distribueras från den lämpligast belägna anläggningen. Vi kan då undvika de flesta rusningstrafikproblemen, och förbättra såväl inhämtning som utkörningstider och tillförlitlighet vid leveranser i Stockholmsområdet, kommenterar Magnus Malmqvist, vd för DSV Road i Sverige.

Växer inom e-handel

I Stockholmsregionen hittas DSV Solutions kunder inom exempelvis teknik, industri, reservdelar och sjukvård.

– Våra befintliga kunder växer och behöver expandera. Vi lägger anläggningen i Rosersberg eftersom Stockholm är den största B2C-marknaden i Sverige, men också för att det är viktigt för många kunder med närheten till Arlanda flygplats.

Flera kunder finns även inom det växande e-handelssegmentet, ett område som DSV satsar inom.

– Vi ser en megatrend med den växande e-handeln, så den här satsningen handlar också om att växa inom den.

Lämnar Arlandastad

TPL-verksamheten inom DSV Solutions finns idag på fyra sajter; Landskrona med 54 000 kvm lageryta, Borås med 58 000 kvm lageryta, Norrköping med 26 000 kvm lageryta och en anläggning i Arlandastad på 25 000 kvm lageryta.

– Vi planerar att lämna anläggningen i Arlandastad när den nya anläggningen i Rosersberg är klar, förhandlingar pågår med fastighetsägaren där, berättar Ian Swinhoe.

Efter dessa två rockader kommer DSV Solutions att ha 206 000 kvm TPL-lageryta i Sverige.

Av Hilda Hultén