EU anser att Amazon missbrukar andras data

EU-kommissionen har meddelat Amazon att man anser att företaget bryter mot konkurrensreglerna på e-handelsmarknaden, det rapporterar Computer Sweden.

Kommissionen anklagar Amazon för att använda sig av affärsdata från de säljare som använder deras e-handelsplattform för att konkurrera med dem. Liknande anklagelser har bland annat förts fram också i USA.

EU-kommissionen menar att mycket stora mängder data är tillgängliga för medarbetare på Amazons egen detaljhandelsenhet och att de flödar direkt in i de automatiserade systemen som aggregerar data som används för att kalibrera deras egna erbjudanden och ta strategiska affärsbeslut som missgynnar andra säljare på plattformen, det uppger kommissionen i ett pressmeddelande.

– Vi måste se till att plattformar med dubbla roller och en så stark marknadsposition som Amazon inte snedvrider konkurrensen. Uppgifter om tredjepartssäljares aktivitet bör inte användas till förmån för Amazon när det fungerar som en konkurrent till dessa säljare, kommenterar Margrethe Vestager som är EU- kommissionens vice ordförande och som har ansvaret för konkurrensfrågor.

EU-kommissionens utspel kommer efter att Amazon granskats i ett drygt år och parallellt öppnas en granskning som tittar på om Amazon gynnar sina egna erbjudanden och också de företag som använder sig av deras logistik- och leveranstjänster.

Ett slutligt beslut från EU-kommissionen kan komma nästa år och då riskerar Amazon böter på maximalt 10 procent av sin omsättning.