EUs industri har fått en egen grön giv

Den 26 februari presenterade EU-kommissionen The Clean Industrial Deal, på svenska Given för en ren industri, vilket kommissionen beskriver som ”en djärv affärsplan för att stödja industrins konkurrenskraft och resiliens”. ”Vi vet att alltför många hinder fortfarande står i vägen för våra europeiska företag, från höga energipriser till alltför stora regelbördor. Given för en ren industri ska minska hindren som fortfarande håller våra företag tillbaka och skapa tydlig affärsnytta för EU”, kommenterar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Med tanke på de höga energikostnaderna och den hårda och ofta orättvisa globala konkurrensen behöver europeiska industrier akut stöd, menar EU-kommissionen.

I den rena industrigiven betraktas utfasningen av fossila bränslen som en stark drivkraft för tillväxt för de europeiska industrierna, och planen är tänkt att öka europeiska företags konkurrenskraften då den ger företag och investerare säkerhet och förutsägbarhet om att EU fortfarande är fast beslutet att bli en koldioxidsnål ekonomi senast 2050.

– Europa är inte bara en kontinent för industriell innovation, utan också en kontinent med industriproduktion. Efterfrågan på rena produkter har dock minskat, och vissa investeringar har flyttats till andra regioner. Vi vet att alltför många hinder fortfarande står i vägen för våra europeiska företag, från höga energipriser till alltför stora regelbördor. Given för en ren industri ska minska hindren som fortfarande håller våra företag tillbaka och skapa tydlig affärsnytta för EU, kommenterar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen planen.

Förnybar, billig el och Made in EU

Svenskt Näringslivs expert på industripolitik, konkurrens och statsstöd, Stefan Sagebro, listar de viktigaste punkterna i given:

  • Energifrågan står i centrum, både när det gäller behovet av sänkta energipriser och en omställning av energiproduktionen. En ny Affordable Energy Action Plan ska stimulera investeringar i det man kallar ”ren energi”, vilket i huvudsak handlar om förnybar sådan.
  • Att öka efterfrågan på EU-producerade ”rena produkter”. Något som ska bli verklighet genom att kriterier för hållbarhet, motståndskraft och till och med att uttrycklig ”Made in Europe” introduceras i både offentlig och privat upphandling.
  • När det gäller finansiering presenteras flera förslag på hur offentlig finansiering ska användas för att stödja produktion av förnybar energi, avkarbonisering av industrin och för produktion av vissa gröna tekniker.
  • Cirkularitet och tillgång till strategiska och kritiska råmaterial har en framskjuten position. EU ska göra det möjligt för företag att gå samman, eller ta hjälp av EU-nivån för att köpa in råmaterial i större skala på den globala arenan. En ny Circular Economy Act ska under nästa år öka förutsättningarna och målsättningarna för ökad effektivitet i utnyttjandet av och återvinning av material.
  • På handelsområdet avser kommissionen sluta nya handelsavtal i form av så kallade Clean Trade and Investment Partnerships för att öka möjligheten till diversifiering, samtidigt som man kommer se över och säkerställa effektiviteten i de egna defensiva handelsinstrumenten i en allt mer geopolitisk och bekymmersam tid sett till handelsförutsättningarna globalt.
  • Slutligen när det gäller kunskaper och högkvalitativa arbeten så lanserar kommissionen ett antal initiativ, bland annat Union of Skills.

Svenskt Näringsliv är nöjda med att industrins konkurrenskraft nu kommer in som ett viktigt delfokus i den gröna given.

”Helheten och inriktningen på den rena industrigiven är bra – det faktum att fokus nu ligger på hur industrins konkurrenskraft påverkas av olika lagförslag, och vilka behov som industrin har för att kunna vara konkurrenskraftig och hävda sig på den globala spelplanen är helt nödvändigt.” skriver Stefan Sagebro.

Energiföretagen positiva

Branschorganisationen Energiföretagen beskriver EU-släppet som ”en efterlängtad plan för att stärka omställningen för Europas industrier och säkra en grön omställning”.

– Att minska ambitionerna i den gröna omställningen är inget alternativ. EU:s omställning till klimatneutralitet är den främsta vägen för att skapa långvarigt välstånd I Europa med en motståndskraftig, konkurrenskraftig och väl förberedd industriell bas, kommenterar Sandra Hult, ansvarig för Brysselkontoret på Energiföretagen.

EU:s mål om att uppnå 90 procent klimatneutralitet till 2040 och en helt klimatneutral ekonomi till 2050 ligger fast, vilket är en positiv signal. ”Det ger en tydlig spelplan för aktörer att agera utifrån, skapar starkare incitament för företag och industrier att ställa om, stärker konkurrenskraften och ökar säkerheten genom ökad inhemsk energiproduktion.” skriver Energiföretagen.

En central del av den gröna industrigiven och Affordable Energy Action Plan är de omfattande insatser som utlovas, bland annat genom förenklade processer för privata aktörer att investera i ren energi och ny teknik. Planen innefattar även mobilisering av privat kapital och statsstöd för att subventionera den gröna omställningen samt snabbare och smidigare processer för gröna projekt och ny teknik.

– Det är positivt att incitament skapas för att både investera i ny, fossilfri produktion och samtidigt ge aktörerna möjlighet att dra nytta av den hållbara omställningen, fortsätter Sandra Hult.

Stål- och bilplan kommer under våren

Kommissionen kommer att följa upp industriplanen med en handlingsplan för bilindustrin i mars och en handlingsplan för stål och metaller under våren. Andra skräddarsydda åtgärder planeras för den kemiska industrin och industrin för ren teknik.

Av Klara Eriksson