Förseningar i Gotlandstrafiken efter fartygsbranden

Under eftermiddagen och kvällen den 29 augusti bistod Destination Gotland och fartyget M/S Visby i räddnings- och evakueringsuppdraget av passagerare från fartyget Stena Scandica. Insatsen har lett till kraftiga förseningar av Gotlandstrafiken.

M/S Visby avgick från Nynäshamn 11:25 och fick omkring 13:00 ett larm om en brand ombord på Stena Scandica strax norr om Gotland. Fartyget var behjälplig i att skydda från vågor och blåst samt att ta emot evakuerade passagerare fram till omkring 22:00, då Destination Gotland fick information om att avbryta insatsen. M/S Visby gick därefter som planerat till Visby och anlände 23.30. Totalt evakuerades 26 passagerare till Destination Gotland. Representanter från regionen tog emot de evakuerade passagerarna i land.

Marcus Risberg. Foto Destination Gotland

– Jag vill ge en stor eloge till alla medarbetare och passagerare som var ombord under räddningsinsatsen igår. M/S Visby deltog i närmare åtta timmar för att bistå ett fartyg i nöd, och det är en lång tid både att vänta och vara i tjänst för en sådan insats. Totalt evakuerades 26 passagerare till fartyget M/S Visby, säger Marcus Risberg, vd Destination Gotland i ett pressmeddelande.

Vid fartygets ankomst till Visby var besättningen i stort behov av återhämtning efter räddningsaktionen. Detta påverkade den planerade nattrafiken där avgångar natten till tisdagen fick ställas in, och totalt kommer trafiken att påverkas av förseningar fram till onsdag morgon. Destination Gotland har publicerat trafikmeddelande och resenärer har fått information om deras avgång både på sms och epost. 

– Jag beklagar att vi kom ut sent med information till de som väntade på sin avgång med M/S Visby under tisdagen. Vi fick sent på måndagskvällen information om att avbryta insatsen, och väl i hamn stod det klart att våra medarbetare behövde fokusera på återhämtning efter en lång dags arbete, säger Marcus Risberg. 

Destination Gotland beklagar förseningarna och den påverkan detta haft på passagerare och frakttrafiken. För aktuell trafikinformation hänvisas till www.destinationgotland.se