Branden på Stena Scandica

Vid lunchtid på måndagen bröt en brand ut på den nyrenoverade RoPax-färjan Stena Scandicas bildäck. Branden, som bröt ut i en kylcontainer, ledde till strömavbrott och fartyget började driva söderut. Nu ska branden vara släckt och fartyget är långsamt på väg mot Nynäshamn för egen motor.

Klockan 12:38 på måndagen inkom larmet om brand ombord på Stena Scandica, som just då befann sig sydväst om Gotska Sandön. En stor räddningsinsats inleddes och det framkom att branden brutit ut i en kylcontainer ombord på bildäck. Branden släcktes av fartygets egen brandstyrka.

Men som en följd av branden förlorade fartyget strömmen och började driva söderut. Evakuering påbörjades med helikoptrar på grund av hårda vindar, men när mörkret kom fick arbetet avbrytas. Även en bogserbåt skickades från Nynäshamn, men fartyget lyckades få igång sina motorer och ska nu vara på väg mot Nynäshamn.

Fartyget följs av Sjöfartsverket, Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen och bogserbåt. Hon går med begränsad hastighet och beräknas nå hamn under tisdag förmiddag.

RoPax-färjan Stena Scandica sattes i trafik under 2021 på rutten Ventspils-Nynäshamn (Stockholm Norvik). Färjan har, tillsammans med systerfartyget Stena Baltica, genomgått en konvertering där de förlängts med 36 meter.