Här är finalisterna till logistikpriset i Retail Awards 2022

Den sjätte oktober är det dags för Retail Awards, Sveriges största handelsgala, där branschorganisationen Svensk Handel utser årets främsta inom olika områden. Finalisterna till årets logistiklösning är Lyko, Stadium och Jollyroom.

På Retail Awards utser Svensk Handel årets stjärnor inom allt från butikssäljare och köpupplevelse till digitala satsningar och hållbarhetsinitiativ. Kategorin Årets logistiklösning har tre finalister i Lyko, Stadium och Jollyroom.

Lyko har tagit sig till final genom egen planering av logistikverksamheten och en förmåga att snabbt kunna utveckla verksamheten efter omvärldssituationen och sin snabba tillväxt. De bygger bland annat ut lagret i Vansbro med 23 600 kvm. Juryns motivering lyder:

“Lyko har ett stort fokus på egen planering av sin transport- och leveransverksamhet, vilket har gett goda resultat under många år nu. Genom att själva ha kontrollen av denna verksamhet har man framgångsrikt kunnat anpassa och utveckla den i ett högt tempo, i tider av dramatiska omställningar för branschen i allmänhet. En viktig grund för detta utvecklingsarbete har varit en medveten systemsyn, där transporter och leveranser integrerats i beslutsfattande och varit en naturlig del av företagets övriga verksamhet.”

Stadium nomineras för införandet av RFID-teknik (Radio Frequency Identification) som ger ett mer korrekt lagersaldo. Sportkedjan använde stiltjen under pandemin för att rulla ut tekniken i alla butiker, och kan vara först i världen med att ha baklagret kopplat till tekniken. Juryns motivering lyder:

“Stadium har de senaste åren genomfört en storskalig satsning på användning av RFID-teknik (Radio Frequency Identification) i butik såväl som baklager. Ett mer korrekt lagersaldo har gett ökad kundnöjdhet såväl som ökad försäljning och höjda marginaler. Stadiums införande av RFID-tekniken är ett bra exempel som visar på vilka positiva effekter digitaliseringen kan innebära för ett företags logistikverksamhet.

Jollyroom nomineras för sina satsningar på automation på Hisingen-lagret i Göteborg. Det 75 000 kvm stora e-handelslagret huserar nu en av Europas största Autostore-installationer.

“Jollyroom har medvetet utvecklat sin logistikverksamhet de senaste åren med olika typer av automatiseringar av sitt lager på Hisingen i Göteborg. De olika satsningarna på lagret kan också ses i termer av ökade möjligheter till samarbete över funktionsgränser och avdelningar, vilket har stärkt företagets logistikprestationer ytterligare.”

Du kan se listan över finalisterna från samtliga områden här.