Förtydligande om Na-kds lagerförsäljning

Efter en felaktig skrivelse i torsdagens nyhetsbrev om att Logicenters satt “käppar i hjulen” för Charmillas planer på att bli fastighetsförvaltare, gör Dagens Logistik och de inblandade parterna här ett förtydligande kring affären.

I torsdags publicerade Dagens Logistik en nyhet om att Na-kd köper loss sitt lager från CH Square – och säljer det vidare till Logicenters, efter att tidningen under samma förmiddag fått två separata pressmeddelanden om nyheten från CH Square och Logicenters.

Nyheten handlar i korthet om att Na-kd utnyttjat köpt loss sin fastighet av utvecklaren CH Square, och sedan sålt den vidare till Logicenters. När vi igår eftermiddag skickade ut vårt nyhetsbrev så valde vi att kommentera nyheten med följande formulering i den inledande texten:

Logicenters sätter käppar i hjulen för Charmillas försök att bli förvaltare av fastigheter, när man nu lyckats få hyresgästen Na-kd att köpa loss sitt nybyggda lager i Landskrona och sälja till dem istället.  

Att Logicenters skulle ha initierat affären är inte korrekt.

Oscar von Konow, COO Na-kd:

Oscar von Konow. Foto Na-kd

“Det är inte sant att Logicenters initierat affären, utan det är vi som själva valt att utnyttja vår option i hyreskontraktet om att köpa loss fastigheten. I våras gick vi sedan ut med en “teaser” till marknaden om att vi avser göra detta, och har därefter haft förhandlingar med flera fastighetsaktörer, varpå valet föll på att sälja till Logicenters.”

Jan Lindberg, styrelseordförande CH Square:

“Att Logicenters sätter “käppar” i hjulet för oss stämmer inte alls utan snarare hjälper oss framåt.
Vi har för avsikt att äga våra fastigheter långsiktigt ,även Na-kds lager, gemensamt med Hökerum eller var för sig. Nu blev det inte så eftersom Na-kd valde att utnyttja sin option i hyresavtalet, något de har all rätt att göra. Vi äger flera andra fastigheter och försäljningen visar tydligt att våra egenutvecklade fastigheter är attraktiva på marknaden. Det här ger oss möjlighet att fortsätta utveckla och stärka vår logistikfastighetsportfölj.”

Jan Lindberg. Foto Hilda Hultén

Charmilla och NREP (Logicenters) har en lång gemensam historia, där Jan Lindberg genom sina bolag både sålt fastigheter till NREP och agerat byggprojektledare för NREPs logistikbyggen från 2005 och fram till 2018, då samarbetet avslutades. Enligt Jan lindberg på grund av att Logicenters valde att expandera vidare till andra länder i Norden, samt rekryterade en intern byggprojektledning.

“Jag valde att inte medverka i Logicenters framtida expansion och samarbetet mellan mitt bolag Charmilla och Logicenters har avslutats i bästa samförstånd. Bolagen har fortsatt god kontakt och utbyter erfarenheter i både avslutade och framtida projekt. Projektledning av nya fastigheter genomför nu Logicenters i egen regi med anställd personal.”

Hilda Hultén, fackredaktör Dagens Logistik:

“Som journalist är min ambition alltid att ge korrekt, relevant och väl underbyggd information, vilket jag i det här fallet misslyckats med. På grund av hög arbetsbeslastning under torsdagen, med prisutdelning av Årets Logistiketablering hann jag tyvärr inte kontakta Na-kd eller Logicenters för att ta reda på hur affären gått till, och drog förhastade slutsatser. Jag ber om ursäkt till läsarna för detta.”

“Med detta sagt vill jag påpeka att vårt arbete försvårats av att dessa aktörer inte kunnat samarbeta kring gemensam pressinformation om affärerna. Ingen annan mediekanal har uppfattat den faktiska nyheten – att Na-kd köpt sitt lager och sålt det vidare – utan skrivit antingen om att CH Square sålt lagret eller Logicenters köpt det, vilket i slutänden drabbar läsarna”.

Ytterligare ett förtydligande är att det inte är CH Square som säljer fastigheten, vilket står i bolagets pressmeddelande, utan Hökerum och Charmillas moderbolag JBCC Förvaltnings AB, genom bolaget CH Square Fastighet Ett.

Relaterad läsning:

Nyheten om fastighetsaffären mellan Na-kd, Logicenters och CH Squares ägare.

Intervju med Jan Lindberg i Intelligent Logistik 2018: IL nummer 6 2018, sid 8 (pdf)

Intervju med Viktor Ståhl, vd på CH Squares delägare Hökerum, om CH Squares bygg- och ägandeplaner.

Intervju med bl a Fred Skantze om bygget av Na-kds lager i Landskrona och nomineringen till priset Årets logistiketablering 2020.