Växjöföretaget Foxway, som återvinner och säljer begagnad elektronik, flyttar in i en ny lager- och driftsanläggning i Tartu, Estland. Med anläggningen på 6 500 kvm fördubblar de sin driftkapacitet för att möta den växande marknaden för återanvänd elektronik.
Efter ett år av förberedelser, planering och byggande var det förra veckan dags för Foxway att inviga sin nya lager- och driftanläggning utanför Tartu, Estland. Företaget bearbetar nästan två miljoner elektroniska enheter per år, med den nya anläggningen på över 6 500 kvadratmeter kan de fördubbla sin driftkapacitet för att möta den ökande efterfrågan på begagnad elektronik.
Företaget bedriver verksamhet inom återbruk av elektronik, med huvudkontor och logistikcenter i Växjö. Foxway finns i totalt sju länder där de renoverar begagnad elektronik, för att sedan sälja den vidare. På så sätt ökar livslängden på produkterna, samtidigt som klimatutsläppen minskar jämfört med att sälja helt nytt.
– Foxway hjälper till att minska fotavtrycket som orsakas av konsumtionen av elektroniska enheter. På grund av en allt högre efterfrågan och behov på effektivitet från marknaden har vi utvecklat en större anläggning där vi kan koncentrera alla aktiviteter och öka volymerna för hela Foxway koncernen, kommenterar Agnes Makk, vd för Foxways verksamhet i Estland.
Det nya lagret är en miljövänlig byggnad i energiklass A. Den är utrustad med bergvärme och solpaneler som täcker byggnadens elbehov, de erbjuder också laddning av elbilar. Genom att öka kapaciteten och möjliggöra mer begagnad elektronik på marknaden vill de förändra företags inställning till att konsumera IT och bidra till en mer hållbar bransch.
– Om du till exempel köper en ny bärbar dator är enhetens CO2 fotavtryck cirka 312 kg, men bara 6,65 kg för en begagnad enhet. En korrekt reparerad, underhållen och testad enhet kan väl matcha egenskaperna hos en nu, vilket är anledningen till att fler och fler företag och privatpersoner väljer begagnade enheter, på grund av både pris och hållbarhet i fokus. Under första halvåret 2022 bearbetade vi nästan 878 000 elektroniska enheter, vilket är 22 procent fler än under samma period förra året. Med detta minskade vi cirka 42 400 ton kol i luften, som skulle ha genererats enbart från tillverkningen av mobila enheter, kommenterar Agnes Makk.