Gebrüder Weiss chartrar världens största godsflyg

Världens största godsflygplan, Antonov An-225, landade för första gången på den polska flygplatsen Rzeszów den 13 november. Logistikföretaget Gebrüder Weiss chartrade flyget för att snabbt kunna transportera projektlaster från Kina till polsk industri.

Medan världens logistikkedjor lider av förseningar och kapacitetsbrist hittar företag alternativa lösningar. Gebrüder Weiss chartrade nyligen världens största godsflygplan, Antonov An-225, för att transportera projektlaster från Kina till polsk industri. Flygplanet landade för första gången någonsin på Rzeszóws flygplats, 17 mil öster om Krakow, sent på kvällen den 13 november efter att ha lämnat kinesiska Tianjin dagen innan.

– Även om chartrade flyg är en vanlig del i våra lufttjänster så var det speciellt för oss att hantera godstransport med ett godsflygplan av den här storleken. Våra fraktchefer i Polen och Kina lyckades organisera hela försörjningskedjan mellan tillverkare och mottagare perfekt, under en väldigt begränsad tidsrymd och under de svåra pandemiförhållandena, kommenterar Stanislaw Rosciszewski, Polenchef på Gebrüder Weiss.

Med ett vingspann på 88,4 meter, en längd på 84 meter och en tomvikt på 285 ton är det sexmotoriga Antonov An-225 världens längsta och tyngsta godsflygplan. Foto Gebrüder Weiss/Damian Szymula.

Företaget har redan använt det gigantiska flygplanet för en transport till Österrike i oktober. Dessutom har det något mindre flygplanet Antonov An-124 chartrats flera gånger för flyg till Europa under året, bland annat till svenska Skellefteå.

– Situationen inom flyg- och havsfrakt är fortfarande väldigt ansträngd, eftersom det fortfarande inte finns tillräckligt med godsutrymme. Med Antonov kan vi snabbt transportera stort gods till våra kunder, kommenterar Lothar Thoma, vd för Flyg och Hav på Gebrüder Weiss.