Girteka i avtal om 600 ellastbilar från Scania

Scania och Girteka inleder ett ambitiöst samarbete inom hållbara transporter. Det omfattar ett leveransmål på upp till 600 batteridrivna ellastbilar de kommande fyra åren. Stort fokus ligger också på social hållbarhet, inklusive förbättringar i förarupplevelsen. 

Litauiska Girteka är ett av Europas största åkerier med mer än 9 000 helägda lastbilar och 9 800 trailers som har sin verksamhet i Europa. Nu har företaget kommit överens med Scania om leverans av 600 batteridrivna lastbilar de närmaste fyra åren. Samtidigt kommer företagen att samarbete med att etablera en laddinfrastruktur och optimera laddlösningar. Siktet är inställt på att hjälpa Girtekas kunder med att minska klimatutsläpp till ett konkurrenskraftigt pris.

– Samarbetet med Scania är ett nästa steg i vår satsning på att bli topp-tio bland logistikföretagen i Europa. Med siktet på att flytta vägtransporter i en hållbar riktning har vi valt att gå ihop med Scania, så att vi kan dela våra erfarenheter och samarbeta för att utveckla Europas framtida transportsystem. Vi gör det genom en diversifiering av vägtransporter, där vi använder både bränslesnåla lösningar och elektriska lastbilar, för att leverera prisöverkomliga logistiktjänster, som baseras på hållbara lösningar, säger Mindaugas Pasilauskas, CEO ClassTrucks, Girtekas transportkapitalförvaltningsbolag i ett pressmeddelande.

– Hållbarhet betyder också säkerhet och bekvämlighet för förarna, så jag är glad att vi kan bidra till den ökade säkerheten på europeiska vägar tillsammans med Scania, med gemensamma fördelar för våra kunder, anställda och samhället.

Även bränslesnålt

Förutom överenskommelsen med eldrivna fordon, kommer upprampningen av hållbara transporter att möjliggöras genom leveranser av fordon med Scanias nya “Super-drivlina”, som ger åtta procents bränslebesparing jämfört med föregående generation. Det kommer också att vara fokus på social hållbarhet: företagen är överens om att arbeta tillsammans med förarsäkerhet och förarinflytande, med avsikten att accelerera Girtekas pågående investering i sina medarbetare. 

– Vi ser mycket fram emot att samarbeta med Girteka, som delar vårt mål att göra transportsystemet hållbart, kommenterar Stefano Fedel, Head of Sales and Marketing, Scania.

– Som en del av vårt mål att ha elektriska lastbilar som en betydlig andel av vår försäljning de kommande åren, är det viktigt att ingå partnerskap med nyckelspelare i det europeiska transportekosystemet. Det är också spännande att ha möjligheten att arbeta tillsammans inom andra områden, såsom social hållbarhet, fortsätter han.