Gordons nya lastbilskylskåp byggs av PET-flaskor

Last mile-aktören Gordon förnyar och utökar sin svenska fordonsflotta med 146 nya lätta lastbilar för kyltransporter. Lastbilarnas kylskåp har isolering som är tillverkad av 4 367 återvunna PET-flaskor vardera. Skåpen kommer också kunna återvinnas till 90 procent av Stena Recycling.

Gordon genomför runt 600 000 hemleveranser av e-handlad mat och mediciner på en månad. I höstas fick företaget in 65 nya lätta lastbilar från JPGS Kaross för att hänga med efterfrågan, innan sommaren ska ytterligare 81 nya lastbilar levereras. Planen är att ha totalt 187 lätta lastbilar till sommaren med de nya kylskåpen, vilket är en utökning med 67 procent på ett år.

– Samdistribution och resurseffektiva lösningar kommer vara nyckeln till framtidens transporter. Dessa nya lastbilsskåp är ett nytt steg i vårt arbete för att erbjuda våra kunder hållbara hemleveranser, kommenterar Ali Ghoce, vd för Gordon.

De nya lastbilarnas kylskåp är byggda av det miljövänliga isoleringsmaterialet ArmaPET från Armacell, som tillverkas av återvunna PET-flaskor. Jämfört med de vanligare materialen XPS/EPS eller Polyuretan-cellplast genereras 245 kg lägre koldioxidutsläpp per lastbilsskåp. Materialet har också bättre isoleringsförmåga över tid, högre hållfasthet och längre livslängd, vilket minskar både miljöbelastningen, vikten och energiförbrukningen sett över skåpens livslängd. Plus att materialet går att återvinna, till skillnad från de andra.

Till varje kylskåp har 4 367 halvliters PET-flaskor återanvänts, och kylskåpets livslängd beräknas till ca tio år. Stena Recycling kan idag återvinna 90 procent av skåpens material för nya material eller energi, men under skåpens livslängd ska företaget arbeta för att kunna återvinna en ännu större andel.

– Vi är tacksamma över att kunna leverera denna stororder till Gordon Jämfört med tidigare lastbilsskåp som vi har byggt åt Gordon har de nya skåpen av ArmaPET fått ny design med bättre aerodynamik för att minska luftmotståndet. Resultatet är att bränsleförbrukningen minskar avsevärt, kommenterar Glenn Sjö, vd för JPGS Kaross.

Kylskåpen är de första i Norden som är tillverkade av återvunnet PET-material och FNA-certifierade. Certifieringen visar att kylskåpen testats omfattande och att de håller en jämn och låg temperatur under flera timmars drift utomhus, även om det är varmt ute.