Gotlandsbolaget köper Norge-linje av DFDS

Gotlandsbolaget köper DFDS linje mellan Oslo-Fredrikshavn-Köpenhamn för cirka 400 miljoner danska kronor. I köpet ingår två bil- och passagerarfartyg och en verksamhet med cirka 800 anställda.

Affären kommer ungefär ett år efter att Gotlandsbolaget köpte dåvarande M/S Birka Stockholm, och är ytterligare ett steg i Gotlandsbolagets uttalade strategi att expandera inom passagerarsjöfart.

I köpet av linjen ingår de två fartygen Pearl Seaways (byggt 1989) och Crown Seaways (byggt 1994), samt en verksamhet med cirka 800 anställda till sjöss och på land. Linjen hade cirka
700 000 resenärer 2023.

– Vi ser stor potential i den här affären. Linjen fungerar väl idag, och tillsammans med våra nya kollegor, kommer vi både säkerställa kontinuitet och utveckla produkten, kommenterar Håkan Johansson, vd på Gotlandsbolaget.

– Vi dubblerar antalet anställda inom koncernen, så det är ett stort steg för oss. Gotlandsbolaget har som mål att expandera inom passagerarsjöfart och kryssningar och detta är en mycket attraktiv kombination av de båda.

DFDS: Kräver aktör med kryssningsfokus

Affären är ett stort steg även för DFDS.

– Linjen är en del av vår historia och vårt arv, och det är med tungt hjärta som vi har hittat ett nytt hem för den och kommer att ta farväl av många uppskattade kollegor. Vi har beslutat att detta är den bästa vägen framåt för alla. Vi har vuxit och utvecklats avsevärt genom åren, och linjen förtjänar en ägare med kryssningsupplevelser som en central del av deras strategi framöver. Det har vi hittat i Gotlandsbolaget, vilket vi är glada över, kommenterar Torben Carlsen, vd på DFDS.

DFDS kommer att fortsätta driva linjen fram till den 31 oktober, vartefter Gotlandsbolaget tar över verksamheten.